Zavod ”Male Pčelice” obeležio 50. godina postojanja

Svečanom akademijom održanoj u Knjaževsko-srpskom teatru, u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića, gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića i njegovih saradnika, predstavnika zdravstvenih i socijalnih institucija i sveštenstva Eparhije šumadijske, Zavod za smeštaj odraslih lica ’’Male Pčelice’’ obeležio je 50 godina rada i postojanja.

Kad pola veka traje ustanova, kao živi organizam satkan od ljudi koji su tu kao korisnici ili oni koji im pomažu, onda može da se kaže da ima tradiciju institucionalizovane humanosti u srcu Srbije i Šumadije, rekao je ministar Selaković. On je podsetio da je u proteklih osam godina od ukupno 72 ustanove za smeštaj odraslih lica koliko ima na teritoriji Srbije, rekonstruisano 27. Trudiću se da jedna od sledećih ustanova koja će biti potpuno rekonstruisana i osavremenjena bude upravo Zavod ”Male Pčelice” u Kragujevcu. Tokom pedeset godina rada i postojanja pokazalo se koliko se svaki zaposleni u Zavodu bori da korisnicima pomogne da kao takav postane deo društva i istakao da je na držvi, uz pomoć lokalne zajednice i lokalne samouprave ali i na svakom pojedincu da to čini. Ministar Selaković je čestitao jubilej Zavodu a svoj sledeći dolazak najavio prilikom početka radova na rekonstrukciji Zavoda.

Zavod već 50 godina pruža utočište i rehabilitaciju ljudima kojima je za povratak u zajednicu potrebna pomoć. Ova ustanova je od samog početka velika porodica širokog srca, kaže Danijela Nastić Simović, direktorka Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male Pčelice“. Ona je podsetila kojim putem je prošao Zavod u razvoju i pri tom napredovao stvarajući vezu sa okruženjem kako bi njegovi korisnici postali deo šire društvene zajednice, rekla je direktorka i, u ime svih radnika, saradnika i korisnika, zahvalila se na podršci koju Zavod dobija tokom svog postojanja i rada.

Na akademiji je promovisana monografija Zavoda koja već pet decenija brine o jednoj od najranjivijih društvenih grupa i prikazan je dokumentarni film o životu korisnice koja u Zavodu živi od juna 1974. godine. U kulturno umetničkom delu nastupali su studenti FILUM-a i učenici Muzičke škole ’’Dr Miloje Milojević’’.

Post Author: Milan

Ostavi komentar