“Zastavina ambulanta” postaje deo Doma zdravlja

Agencija za privredne registre pokrenula je 29. maja postupak prinudne likvidacije nad privrednim društvom „Zastava“ Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika. S obzirom na to, da je zakonski rok za likvidaciju 60 dana, grad Kragujevac je po hitnom postupku uputio dopis Ministarstvu zdravlja sa predlogom o izmeni kadrovskog plana Doma zdravlja Kragujevac i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika.

Ukoliko Ministarstvo da saglasnost, a nema razloga da odgovor bude negativan, rekla je u obraćanju medijima Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Dom zdravlja bi pre gašenja Zavoda preuzeo zaposlene, a Zavod bi praktično postao ogranak Doma zdravlja.

Preuzimanje radnika ne bi uvećalo već pozicionirana budžetska sredstva Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a time bi se obezbedilo kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite za 35.000 osiguranika koji se leče u toj ustanovi.

Razlog za pokretanje likvidacije je nepodnošenje završnog računa za 2015, 2016 i 2017. godinu. Pored toga, propušten je i rok od 90 dana kada je to moglo da se ispravi.

“Prilikom preuzimanja osnivačkih prava 29. juna prošle godine takve informacije nismo dobili. Preuzimanjem osnivačkih prava grad je pokazao dobru volju i nameru da ta ustanova funkcioniše. Preuzeli smo odgovornost, obavezu i garant smo za reprogram poreskih obaveza koje su u trenutku preuzimanja iznosile 85 miliona dinara”, kazala je Damnjanović.

Zavod je sa statusom privrednog društva jedinstvena ustanova u našoj zemlji jer se delom finansira preko republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i ima 153 ugovorena, od ukupno 182 radnika, za pružanje usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Deo radnika, njih 16, koji pruža specifičnu zdravstvenu zaštitu je na tržištu i oni sami zarađuju svoje plate.

“Zadatak menadžmenta je da u narednom periodu sagleda stukturu radnika angažovanih na određeno vreme i odredi prioritete neophodne za dalje funkcionisanje te ustanove. Što se tiče imovine, prema Zakonu o javnoj svojini, zgrada je uknjižena. Ništa se ne zatvara i ništa se ne gasi, samo će biti promenjen naziv u ogranak Doma zdravlja Kragujevac”, poručila je Damnjanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar