Zarobljen i ubijen Koča Kapetan

Rođena je 1533 godine Elizabeta I, engleska kraljica (od 1558. godine), kći Henrija VIII i Ane Bolen. Oslanjajući se na plemstvo i trgovačko-bankarsku buržoaziju, sprovela je niz mera koje čine prekretnicu u istoriji Engleske: još oštrije proterivanje seljaka sa zemlje, osnivanje Londonske berze (1566) i niza trgovačkih kompanija, jačanje trgovačke i ratne mornarice, osiguranje prevlasti anglikanske crkve i osvajačka kolonijalna politika koja je, posle sloma španske „Nepobedive armade“, 1588. osigurala Engleskoj pomorsko prvenstvo i položaj najjače kolonijalne sile.

Turci su 1788 godine zarobili vođu srpskih dobrovoljaca Koču Anđelkovića, poznatog kao Koča kapetan, sproveli ga u Tekiju i nabili na kolac. U austrijsko-turskom ratu na čelu dobrovoljačkog odreda oslobodio je Požarevac, Palanku (sadašnju Smederevsku Palanku), Batočinu, Bagrdan i Kragujevac, a narod je to vojevanje nazvao Kočina krajina. Austrijski car Josif II za zasluge mu je dao čin kapetana.

Uprava varoši Beograda proterala je 1890 godine narodnog prosvetitelja i utopijskog socijalistu Vasu Pelagića, pod optužbom da je knjigom „Dužnost vlade i vlasti“, koja je odmah zaplenjena, „naneo uvredu Njegovom kraljevskom veličanstvu“ (Aleksandru Obrenoviću). Pod pritiskom javnog mnjenja, skupština je 1891. odobrila povratak Pelagića u Srbiju.

U mestu Sip na jugoslovenskoj obali Dunava i u Gura Vaji na rumunskoj obali postavljen je 1964 godine kamen temeljac na gradilištu hidroelektrane Đerdap.

Post Author: Milan

Ostavi komentar