Za uništavanje ambrozije u Kragujevcu grad izdvojio 7 miliona dinara

Za suzbijanju i uništavanju ambrozije na teritoriji grada Kragujevca, izdvojeno je 7 miliona dinara, a radove će izvoditi JKP Šumadija Kragujevac. Sredstva za realizaciju ugovora raspoređena su Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2020.godinu.I ove godine grad Kragujevac je krenuo u ozbiljnu borbu protiv ambrozije, jedne od najopasnijih alergenih biljaka. Ukupna površina na kojoj će se sprovoditi mere za suzbijanje i uništavanje ove korovske biljke u toku vegetacione sezone, do početka faze cvetanja je preko 70 hektara.

S obzirom na to da je ambrozija izuzetno alergogena biljka, koja prouzrokuje velike zdravstvene teškoće osobama osetljivim na polen tog korova, grad Kragujevac apeluje na sve sugrađane, vlasnike poljoprivrednog i građevinskog zemljišta i šuma da sprovode mere uništavanja ambrozije na svojim parcelama.

U okviru sistemskih mera u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, grad Kragujevac štampao je i flajere Ambrozija opasnost po zdravlje. Flajer je distribuiran građanima preko Javnog stambenog preduzeća i  pored načina za uništavanje ambrozije, simptoma koji ukazuju na zdravstvene tegobe, individualnih preporuka za osobe alergične na polen ove biljke, imao je i fotografije tog invanzivnog korova u svim fazama, kako bi građani mogli lakše da ga prepoznaju i uništavaju. Pored toga, Gradska uprava u saradnji sa Institutom za javno zdravlje organizovane su edukativne akcije i predavanja o ambroziji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar