Za suzbijanje larvi i odraslih jedinki komaraca izdvojeno 2, 5 miliona dinara

Od početka sezone do danas obavljeno je sedam tretmana suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca od kojih su dva, sprovedena tokom prošlog meseca, finansirana iz republičkog budžeta.

Odeljenje za javno zdravlje Gradske uprave za društvene delatnosti od sledeće nedelje u saradnji sa najpovoljnijim ponuđačima za sprovođenje tretmana, ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili, otpočeće nove aktivnosti zaprašivanja i uništavanja larvi i odraslih jedinki komaraca na 90 lokacija u gradu, ali po novom ugovoru za ovu godinu u vrednosti od 2,5 miliona dinara, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Ona je podsetila da je tokom marta ove godine završeno tretiranje površina protiv komaraca po starom ugovoru, a iz sredstava sa republičke pozicije obavljena su dva tretmana tokom prethodnog meseca. Od početka sezone do sada je sprovedeno sedam tretmana, a ukoliko vremenski uslovi budu povoljni tokom jula ovlašćena preduzeća Ekosan i Toksikum sprovešće još dva tretmana kojim će biti obuhvaćene ulice sa dosta vegetacije, parkovi, igrališta, veće i manje vodene površine. Nepovoljni vremenski uslovi i obilne kiše tokom prethodnog perioda uslovilo je povećanje populacije komaraca ali i onemogućilo sprovođenje mera Odeljenja za javno zdravlje, istakla je dr Damnjanović i najavila tretman za sledeću nedelju. Ovo je istovremeno i apel, istakla da je dr Gordana Damnjanović, svim građanima da sve vode zadržane u dvorištima posle obilnih kiša očiste i uklone, da koriste preventivna sredstva, eterična ulja ili biljke.

Tretman suzbijanja larvi komaraca će kao i do sada biti sproveden na 90 lokacija na teritoriji grada Kragujevca, jezero u Šumaricama, na Bubnju drugi veći i manji vodeni recipijenti, zatim Eko park, Veliki park, biće tretirane zelene površine i parkovi između zgrada i na sve druge označene lokacije na teritoriji grada Kragujevca. Građani i pčelarska društva, o planiranim tretmanima blagovremeno obaveštavaju iz Odeljenja za javno zdravlje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar