Za sanaciju poplave u Kragujevcu od države 17,9 miliona dinara

U okviru Državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata, koji je sproveden preko Kancelarije za javna ulaganja, za sanaciju u Kragujevcu je odobreno 17,9 miliona dinara, a sredstva će biti isplaćena u narednih 5 – 6 dana, saopšteno je na sednici Štaba za vanredne situacije.

U prvoj fazi rehabilitacije sanirano je 14 najugroženijih ulica, dok će drugom fazom biti obuhvaćeno 55 ulica na teritoriji sedam mesnih zajednica: Beloševac, Erdeč, Ilićevo, Bresnica, Stanovo, Šumarice i Uglješnica. Sva ta oštećenja posledica su ozbiljnih problema sa infrastrukturom koja u prethodnih 30 – 40 godina nije pratila razvoj Kragujevca. U planu je razdvajanje kišne od fekalne kanalizacije, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže, a procenjeno je da nedostaje 200 kilometara kišne kanalizacije.

Kragujevac svakako ulazi u državni projekat vredan tri milijarde evra, namenjen izgradnji kanalizacione mreže u celoj Srbiji, već naredne godine. U toku je izrada elaborata i projekata, a izgradnja kišne kanalizacije rešiće brojne probleme u putnoj infrastrukturi koja će biti stabilnija i laka za održavanje. Najavljena je i izgradnja novog postrojenja za preradu otpadnih voda na istoj lokaciji, pored postojećeg koje će biti zatvoreno, jer rekonstrukcija nije isplativa.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar