Za Kragujevac 8 projekata ReLOaD programa

Predstavnici 22 organizacije civilnog društva iz pet gradova i opština iz Srbije potpisali su u Kragujevcu sporazume o finansiranju projekata izabranih u okviru javnog poziva Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U cilju jačanja partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva na dobrobit građana i lokalnih zajednica ReLOaD u Srbiji se sprovodi u pet gradova: Dimitrovgradu, Kuršumliji, Paraćinu, Šapcu i Kragujevcu. Sa predstavnicima organizacija civilnog društva iz ovih gradova Sporazume je u ime UNDP, potpisala Fransin Pikap, stalna predstavnica programa koja je rekla da nevladine organizacije rade veoma važan posao jer pružaju podršku najranjivijim kategorijama stanovništva, siromašnima, osobama sa invaliditetom, starima u ruralnim područjima i pomažu onima koji su isključeni ili pomalo zaboravljeni u društvu.

Kroz ReLOaD program pomažemo organizacijama civilnog društva da uspostave bolju saradnju i jačaju poverenje sa lokalnim vlastima, a sa druge strane odabrane jedinice lokalne samouprave finansijskim učešćem u projektima jačaju odgovornost samih predstavnika vlasti i transparentnost u načinu na koji ih finansiraju, objasnila je Fransin Pikap. Ona je dodala da je program ReLOaD veoma važan i u procesu pristupanja Srbije Evropskoj Uniji i to u segmentu jačanja lokalne demokratije, a posebno za ciljeve održivog razvoja, za čije je ostvarenje ostalo još 10 godina i zbog kojih je važno da niko ne bude izostavljen i zaboravljen.

Ukupan iznos sredstava za 22 odobrena projekta je 350 hiljada evra, a u Kragujevcu će se u okviru ReLOaD programa fiansirati osam: Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Omladina JAZAS-a, Forum mladih sa invaliditetom, Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga, osoba sa mentalnim smetnjama “Luna”, za društveni razvoj mladih “Interaktiv”, za pomoć osobama sa autizmom i Udruženje hranitelja “Čuperak”.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar