Vučić : Severna obilaznica rešava 80 posto problema Kragujevca

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji prve deonice Severne obilaznice, dužine pet kilometara od 22 km ukupne dužine. Izgradnjom ove obilaznice Kragujevac će rešiti većinu infrastrukturnih problema, poručio je predsednik Vučić.

Obilaznica rešava 80 posto problema Kragujevca. Kada bude gotova, rešiće se pitanje zagađenosti vazduha, saobraćajnih gužvi i dovesti do napretka industrije. To rešava sva pitanja i probleme u Kragujevcu i okolini, rekao je predsednik, navodeći da će se obilaznica nastaviti do Vučkovice, brzom saobraćajnicom prema Kniću i Mrčajevcima i da će se spojiti sa Koridorom 11, putem Čačak-Kraljevo, naglasivši da se grade najbolji putevi i brze saobraćajnice, punog profila.

Severna obilaznica teretni i teški saobraćaj preusmeriće van centralnih gradskih zona, dovešće do rasterećenja unutrašnjeg gradskog saobraćaja i stvaranje boljih uslova za izvorno-ciljna kretanja i efikasniji tranzitni saobraćaj kao i stvaranje uslova za razvoj privrednih zona duž obilaznice.

Šta god ko pričao, ljudi u Kragujevcu znaju da su to velike stvari. Verujem da ćemo to uspešno i relativno brzo da završimo. Vrednosti zemlje oko Kragujevca biće mnogostruko veće, kao i u centru grada jer će imati više prostora, manje gužve, kazao je predsednik Vučić.

Govoreći o industrijskom razvoju Kragujevca, Vučić je podsetio da kada je otvaran MIND park bilo je svega 50 do 100 zaposlenih, a da sada tamo radi 2000 ljudi, a moraće i dalje da se razvija. On je istakao da je Stelantis najveća nada i ako to postane fabrika za malu Pandu, onda bi to u Kragujevcu mogla da bude fabrika sa najvećim izvoznim potencijalom što bi značajno doprinelo rastu  našeg bruto domaćeg proizvoda u drugoj polovini sledeće godine i daljem povećanju plata, penzija i životnog standarda u celoj Srbiji. Kad se poveća za 0,3 – 0,4 stopa rasta to su značajni procenti u povećanju plata i penzija.

U ovom trenutku se gradi mnogo auto-puteva po celoj Srbiji, a cilj nam je da 2027. godine naša zemlja izgleda potpuno drugačije, mnogo bogatije, ali i neuporedivo razvijenije i u infrastrukturnom i u svakom drugom smislu, istakao je predsednik Vučić.

Za Kragujevac je ovo istorija i najveći projekat ikada, kazao je Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa Grada Kragujevca. Radovi se odvijaju na prvoj deonici dužine 5 kilometara od ukupne dužine Severne obilaznice koja je 22 km i nastavlja se na put ka Čačku. Izmenom plana posebne namene dobili smo i brzu saobraćajnicu ka Topoli koja se nalazi u okviru autoputa/brze saobraćajnice Vožd Karađorđe, ali sve kreće iz Severne obilaznice. Ova prva deonica je važna jer se u Cvetojevcu nalazi industrijska zona koju ćemo opremiti kako bi u budućnosti Kragujevac mogao da dovodi još više domaćih i stranih investitora i ponudimo im ono najbolje što imamo. Na taj način razvijamo industriju i imamo još lokacija za takve potrebe, ali idemo u susret problemima, rešavamo ih unapred i obezbeđujemo da Kragujevac kroz 5, 10 ili 30 godina ne dođe u situaciju da nema gde da primi odgovarajuću kompaniju, novu fabriku i obezbedi nova radna mesta, kazao je Dašić.

Ugovor o projektovanju i izvođenju radova potpisan je u julu ove godine, u prisustvu predsednika Vučića, a u okviru projekta LIID. Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, v. d. direktora „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i direktor „Srbijaautoput“ Zvonimir Marković.

Post Author: Milan

Ostavi komentar