Vojnim pučem svrgnut knez Pavle Karađorđević, oboren američki bombarder F-117 A u ataru sela Buđanovci

Izmišljene su 1790 godine pertle

Rođen je 1891 godine Lajoš Zilahi, mađarski romansijer i dramatičar. Već je njegovo prvo delo, „Samrtno proleće“, pobudilo pažnju fabulom i individualnošću stila. Roman „Ararat“, napisan posle Drugog svetskog rata, kao i nastavak tog romana, „Anđeo u buri“, objavljeni su na više evropskih jezika. Jedan je od mađarskih pozorišnih pisaca koji su požnjeli najveći uspeh izvan svoje zemlje. Glavna dela: „Duša povratnica“, „Sunce sija“, „Drveni tornjevi“, „Sibir“, „General“…

Izvršena je 1914 godine prva uspešna transfuzija krvi.

U Beogradu je 1941 godine, pred zoru, u oficirskom puču svrgnut regent knez Pavle Karađorđević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu. Kasnije tokom dana narod je pozdravio puč masovnim demonstracijama u Beogradu i drugim gradovima Srbije, jer je to značilo raskidanje sporazuma potpisanog dva dana ranije u Beču o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu. Javno su spaljivane nemačke i italijanske zastave, cepane slike Adolfa Hitlera i Benita Musolinija i izvikivane parole „Bolje rat nego pakt“, „Bolje grob nego rob“.

Poslednje jedinice Jugoslovenske narodne armije napustile su 1992 godine bez incidenata Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju. To je obeleženo potpisivanjem završnog dokumenta i predajom kasarne „Maršal Tito“ u Skoplju.

U atar sremskog sela Buđanovci pao je 1999 godine američki lovac bombarder „F-117 A“, koji je oborila jugoslovenska protivvazdušna odbrana. Najveće poniženje tokom 52 godine postojanja američkog ratnog vazduhoplovstva izazvalo je nevericu i šok u NATO, posebno u SAD, jer pre Vojske Jugoslavije niko nije uspeo da obori avion „stelt“ tehnologije, simbol moći i neuništivosti, koji se smatra nevidljivim za radare.

Post Author: Milan

Ostavi komentar