Vojni udar u Beogradu- “pala“ Vlada Cevtković-Maček

Na današnji dan, 27 marta 1625, umro kralj Džejms I Stjuart, prvi monarh koji je od 1603. do smrti vladao i Škotskom i Engleskom i prvi Stjuart na engleskom prestolu. Škotski presto nasledio posle abdikacije majke Meri Stjuart 1567, a engleski 1603. posle smrti Elizabete I.

Amijenski mirovni ugovor kojim je okončan rat Velike Britanije i Francuske i njenih saveznika, Španije i Holandije, potpisan 27 marta 1802. Britanija zadržala Trinidad, preuzet od Španije, i Cejlon, preuzet od Holandije.

Japan istupio iz Lige naroda 27 marta 1933, pošto je ta organizacija osudila japansku okupaciju Mandžurije.

Po pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu,  u Beogradu 27 marta 1941, vojnim udarom svrgnut regent, princ Pavle Karađorđević i na presto doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević. Zbačena i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu.

Nemci u Drugom svetskom ratu 27 marta 1945, lansirali poslednju raketu „Fau 2“ na Veliku Britaniju. Projektil ispaljen iz holandskog grada Hag pao na Orpington, jugoistočno od Londona. U eksplozijama tih raketa tokom rata poginulo 8.958 Britanaca.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar