Veliki udar u Nišu, zaraženi štićenici Gerontološkog centra, uhapšen direktor

Ono što je više puta isticano da nikako ne bi smelo da se dogodi, a to je da se masovnije zarazi starija populacija, naročito štićenici staračkih domova i gerontoloških centara, dogodilo se u Nišu.

Pri tome razmere događaja su velike. Od 256 štićenika Gerontološkog centra u Nišu, potvrđena je zaraza virusom covid-19 kod čak njih 140, kao i kod još četvoro zaposlenih u centru. Ovo je na konferenciji za medije potvrdio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Prema izjavi epidemiologa Branislava Tiodorovića, sutuacija u Gerontološkom centru u Nišu je izuzetno ozbiljna i teška i nije bila očekivana. On je dodao da je ta situacija usledila nakon što se poslednjih dana stekao utisak da se smanjuje pritisak prema Kliničkom centru Niš i da se „plima koja dolazi sa juga smanjuje“.

„Nažalost, primetili smo, ovo je posledica jednog veoma neprofesionalnog odnosa i nepoštovanja propisa, gde smo ustanovili čitav niz nepavilnosti u radu centra koji su doveli do ovako velikog broja zaraženih u toj ustanovi. Dozvoljavane su posete od strane rodbine i izlasci van doma, što je strogo propisima zabranjeno i naloženo je svim rukovodiocima da postupaju u skladu sa protokolom. Nažalost, imamo indicija i da su se krili simptomi bolesti u početku infekcije. To je još jednom pokazatelj da sve mere koje smo uveli nisu restriktivne same po sebi i da možemo da vidimo šta može da se dogodi ukoliko jedan pojedinac ne poštuje takve mere i do kakvih komplikacija može da dođe“ dodao je Gojković.

„Zbog toga je nakon preliminarnih izveštaja u prepodnevnim časovima priveden i lišen slobode direktor GC u Nišu i protiv njega je podneta krivična prijava za teško delo protiv zdravlja ljudi za šta je predviđena kazna zatvora do 12 godina“, rekao je Gojković na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar