Velika Britanija priznala Titovu Jugoslaviju

Na današnji dan, 19 marta 1563, mirom u Amboazu završen prvi verski rat u Francuskoj posle kojeg su protestanti dobili ograničenu slobodu veroispovesti. Protestantski ratovi potresali Francusku više od 30 godina.

Ruski car Aleksej Mihajlovič Romanov, otac Petra Velikog, koji je tokom vladavine od 1645. do 1676. ugušio pobune kmetova i gradskog stanovništva i pobunu donskih kozaka pod Stepanom Razinom, rođen 19 marta 1629. Podržao je ustanak ruskih kozaka u Ukrajini koji je protiv Poljaka predvodio zaporoški hetman Bogdan Hmeljnicki i potom je u ratu od 1654. do 1667. potukao poljsku vojsku i pripojio Ukrajinu do reke Dnjepar, uključujući grad Kijev. Učvrstio je centralnu vlast, pripojio istočne delove Sibira i razvio trgovinu s Kinom, Persijom i evropskim zemljama.

Španski parlament u Kadisu usvojio 19 marta 1812 liberalni ustav, koji je postao ideal slobodoumnih težnji građanske klase u evropskim državama. Posle povratka na presto 1813. kralj Ferdinand VII ukinuo Ustav i obnovio feudalno-apsolutistički poredak, ali posle izbijanja ustanka 1820. bio prisiljen da ga vrati na snagu.

Nemački ratni zločinac Adolf Ajhman, glavni izvršilac zamisli Adolfa Hitlera o „konačnom rješenju“ jevrejskog pitanja u vrime Drugog svjetskog rata, rođen 19 marta 1906. U sudskom procesu u Izraelu je utvrđeno da je tokom nacističke strahovlade u Evropi rukovodio zločinačkom mašinerijom koja je poslala u smrt šest miliona ljudi, većinom Jevreja, izrečena mu je smrtna presuda i 1962. je obešen. 1917.

SAD 19 marta 1920 odbile da potpišu Versajski ugovor posle Prvog svetskog rata i da se priključe Društvu naroda, zbog bojazni od uvlačenja u rat u slučaju napada na neku članicu Društva.

Vlada Velike Britanije priznala 19 marta 1945 vladu Demokratske Federativne Jugoslavije, na čijem čelu je bio Josip Broz.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar