Uzorci iz Kragujevca poslati na analizu u „Torlak“, danas nisu preuzeti zbog „prebukiranosti“

Uzorci pacijenata sa teritorije koju pokriva „Institut za javno zdravlje“ iz Kragujevca, koji su prikupljeni juče a u Institut za virusologiju „Torlak“ odneti danas, nisu preuzeti zbog „prebukiranosti“ ovog Instituta.

Osim što to govori da se sve veći broj uzoraka nalazi na testiranju na virus Covid-19 i da epidemija u skladu sa prognozama ide ka svome vrhuncu, ovo otvara i za sve žitelje Kragujevca i ovoga dela Srbije veoma važna pitanja.

Najvažnija su svakako pitanja, čiji se uzorci prioritetno analiziraju na Torlaku ali i da li je država zaista spremna na masovna testiranja koja se najavljuju kao jedno od spasonosnih rešenja u borbi protiv virusa. Ako je suditi prema izjavama nadležnih, masovna testiranja tek predstoje a ni ovaj broj izvesno, sa sadašnjim stanjem, sistem ne može lako da podrži. Da li u takvim okolnostima može da se opravda činjenica da se iako je za to opremljen, Institut za javno zdravlje u Kragujevcu ne nalazi na spisku labaratorija koje su predviđene za testiranje, o čemu smo već pisali. Još ako zbog takve odluke budu trpeli upravo građani Kragujevca i Šumadije čiji uzorci nisu danas analizirani, Kragujevčani sa punim pravom zaslužuju odgovor nadležnih.

Da takvo pitanje ima smisla a i da u Kragujevcu sve više provejava nezadovoljstvo građana odnosom države prema ovom gradu, doprinela je i očigledna nesrazmera u broju respiratora koji su dodeljeni pojedinim kliničkim centrima u državi, gde kragujevački iako pokriva veliku teritoriju sa dva miliona stanovnika, nije dobio broj kao i drugi centri.

Neko bi rekao da je pravo države da odlučuje suvereno i da struka u ovakvim okolnostima treba da ima zadnju reč, ali bi stanovnici Kragujevca i Šumadije ipak želeli da znaju da li je to baš tako i da neće po ko zna koji put biti građani drugog reda u sopstvenoj državi.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar