Utvrđen prostorni plan za povezivanje Kragujevca sa Moravskim koridorom

Utvrđen je prostorni plan za izgradnju brze saobraćajnice koja će povezati Kragujevac sa Moravskim koridorom. Uredba koja uređuje tu materiju objavljena je u najnovijem Službenom glasniku, piše novaekonomija.rs.

Vlada je donela Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora brze saobraćajnice Ib reda od Kragujevca do veze sa državnim putem Ia reda A5 (E-761), odnosno sa Moravskim koridorom.

Planirana trasa brze saobraćajnice ukupne dužine 36 kilometara počinje od planirane petlje „Dragobraća“ (obilaznica Kragujevca), pruža se ka zapadu i jugozapadu, pri čemu najvećim delom preuzima funkciju postojećeg državnog puta Ib reda broj 46, piše u objavljenoj uredbi o usvajanju prostornog plana.

Najveći značaj planirane brze saobraćajnice jeste izmeštanje tranzitnih tokova izvan građevinskog područja opštinskog centra Knić i zona sanitarne zaštite vodoizvorišta „Gruža“.

U krajnjem južnom delu trasa brze saobraćajnice se ukršta, odnosno povezuje saobraćajne tokove, sa postojećim državnim putem Ib reda broj 22 (planirana petlja „Mrčajevci“) i dalje ka jugu spaja sa petljom „Katrga“ sa državnim putem IA reda A5 (E-761).

Trasa saobraćajnice podeljena je na tri deonice.

Prva je deonica od planirane petlje „Dragobraća“ (obilaznica Kragujevca) do ukrštanja sa postojećim državnim putem Ib reda broj 46 (planirana petlja „Bumbarevo Brdo“). Druga deonica počinje od petlje „Bumarevo Brdo“ do ukrštanja sa postojećim državnim putem Ib reda broj 22, odnosno do planirane petlje „Mrčajevci“. Treća deonica je od petlje „Mrčajevci“ do ukrštanja sa Moravski koridrom, koji je u izgradnji.

Zbog konfiguracije terena i ukrštanja sa vodotokovima i saobraćajanicama, planiran je i veći broj mostova i tunela, piše u Vladinoj uredbi.

Autoput E761, poznatiji kao Moravski koridor, odnosi se na trasu autoputa Pojate-Preljina, ukupne dužine 113 kilometara.

Ugovor o izgradnji Moravskog koridora potpisan je sa izvođačem Bechtel Enka 2019. godine i tada je najavljivano da će sve tri deonice (Pojate-Kruševac, Kruševac-Adrani i Adrani-Preljina) biti završene do kraja 2023. godine.

Međutim, krajem aprila otvorena je tek prva deonica, a predsednik Vučić je najavio da se celokupno otvaranje Moravskog koridora očekuje do kraja 2025. godine, kako je prenela eKapija.

Post Author: Milan

Ostavi komentar