Utvrđen predlog kandidata za Đurđevdansku nagradu

Gradsko veće na sednici održanoj 5. juna donelo je zaključak o utvrđivanju Predloga odluke o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2019. godinu i uputilo odbornicima Skupština grada na razmatranje i odlučivanje.

U oblasti umetnosti za Đurđevdansku nagradu predložena je Katarina Babić za realizaciju stalne izložbene postavke Galerije legata Nikole Koke Jankovića, pod nazivom „Nikola Koka Janković Živeti umetnost“, a u oblasti medicine prof. dr Predrag Đurđević za koautorstvo i autorstvo većeg broja naučnih radova u oblasti etiopatogeneze različitih malignih bolesti. Jelena Milovanović predložena je za Đurđevdansku nagradu u oblasti novinarstva za autorstvo 600 – te emisije „Zdravi bili“, a paraolimpijac Goran Nikolić u oblasti sporta za istrčanih 77 maratona za 77 dana na stazi u Čikagu, u periodu od 18. aprila do 3. jula 2019. godine. Kompanija „Sunce Marinković“ u oblasti preduzetništva predložena je za izuzetne rezultate postignute u 2019. godini i dobijenu jubilarnu nagradu Privredne komore Srbije za 90 godina poslovanja, a Ljubiša Šljivić u oblasti humanitarnog karaktera za poduhvat „Da mali Mihailo ponovo čuje“. Udruženje „Arsenal fest“ predloženo je za nagradu u oblasti razvoja kreativnih industrija, pop kulture i promocije grada Kragujevca u zemlji i inostranstvu.

S obzirom na to da svečana sednica Skupštine grada nije održana 6. maja zbog pandemije korona virusa i vanrednog stanja, nagrade će laureatima biti uručene na svečanoj sednici koja će biti održana 28. avgusta u okviru obeležavanja Gospojinskih svečanosti.

Gradsko veće donelo je i dva rešenja o davanju na korišćenje bez naknade na određeno vreme dok traje delatnost, podrumskog dela objekta koji se nalazi u Kući Đure Jakšića Regionalnoj agenciji za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, dok će prizemnim delom kuće upravljati Narodna biblioteka Vuk Karadžić. Podrumski deo  će se koristiti za realizaciju velikog programa Razvoj teritorijalnog identiteta Šumadije, koji je započet pre tri godine sa gradom Kragujevcem, opštinom Topola, Udruženjem vinara Šumadije i Asocijacijom destilerija Šumadijska šljiva, čime će se značajno unaprediti razvoj teritorijalnog identiteta Šumadije. Prizemni deo kuće namenjen je za organizaciju izložbi, književnih večeri i sličnih dešavanja povezanih sa životom i stvaralaštvom Đure Jakšića, čime će se značajno unaprediti kulturni život u gradu.

Gradsko veće donelo je i zaključak o programima, projektima i manifestacijama u kulturi koji se finansiraju ili sufinansiraju sredstvima iz budžeta grada za tekuću godinu. Za realizaciju 47 projekata po javnom konkursu opredeljeno je 23, 8 miliona dinara.

Post Author: Milan

Ostavi komentar