Usvojeni finansijski i izveštaji o poslovanju javnih preduzeća i privrednih društava

Odbornici Skupštine grada Kragujevca usvojili su finansijske i izveštaje o poslovanju javnih preduzeća i privrednih društava i odluke o raspodeli njihove dobiti i pokriću gubitka.

Prihvaćen je predlog za izradu Strategije za unapređenje položaja mladih u Kragujevcu u periodu od 2022. do 2027. godine i dopunjena Odluka o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Javno komunalno preduzeće Šumadija Kragujevac je u prošloj godini ostvarilo dobit od blizu 10 miliona, a novac će biti uložen u nabavku opreme.

Rasprava o raspodeli dobiti ovog preduzeća za opociziju je bila prilika da ukaže na krizu tekuće likvidnosti i loše stanje ulica i otvori pitanje odgovornosti zbog kašnjenja sa rekonstrukcijom glavne gradske pijace i gubitka koji iz toga proističe.

Burna rasprava vodila se i povodom Odluke o pokriću gubitka kragujevačkog „Vodovoda“ a sa skupštinske govornice i upućen i zahtev za smenu direktora Nebojše Jakovljevića zbog, kako je rečeno, neodgovornog upravljanja ovim preduzećem.

Odbornička grupa Alternativa, između ostalog, zamera Jakovljeviću zbog izostanka odgovora na pitanje na šta će biti potrošeno blizu dva miliona evra kredita, zbog nemogućnosti da ima uvid u projekte koje „Vodovod“ kao podizvođač radi u okviru „Čiste Srbije“ i gubitka u poslovanju.

Prema rečima direktora “Vodovoda“ od 211 miliona dinara, koliko iznosi gubitak ovog preduzeća za 2021. godinu, 188 miliona pripada knjigovodstvenoj primeni međunarodnog računovodstvenog standarda kojim se prikazuju očekivani rizici u naplati nenaplaćenih potraživanja.

Odlukom gradskog parlamenta, grad će finansirati poludnevni boravak dece u predškolskim i mešovitim grupama na seoskom i prigradskom području.

Zbog isteka perioda na koji je imenovana, funkcije je razrešena razrešena dosadašnja direktorka Javnog stambenog preduzeća Kragujevac Snežana Ćirković, a na mesto v.d. direktora postavljen je Nikola Ribarić, diplomirni pravnik, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti.

Izvor : RTK

Post Author: Milan

Ostavi komentar