USS „Sloga“ : „Direktori zdravstvenih ustanova da postupe po naredbi ministarstva zdravlja“

Prema tvrdnji iz USS „Sloga“ pojedini direktori zdravstvenih ustanova među kojima je i direktor Klinickog centra Kragujevac Dr. Predrag Sazdanović oglusili se o naredbu ministra.
Nepostupajuci po naredbi, direktori zdravstvenih ustanova su doveli volontere koji rade u covid bolnicama u neravnopravni položaj u odnosu na ostale kolege, tvrde u USS „Sloga“. Povodom toga USS „Sloga“ je izdalo saopštenje koje prenosimo u celini :

„Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite najoštrije osuđuju samovolju pojedinih direktora zdravstvenih ustanova u Srbiji koji su se oglušili o NAREDBU Ministarstva zdravlja broj                   112-01-404/2020-02 od 26. marta 2020. godine.
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije dostavilo je pomenutu naredbu svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kojom se nalaže prijem u radni odnos na neodređeno vreme zdravstvenih radnika (doktora medicine i medicinskih sestara – tehničara) po HITNOM postupku.  Naredbom je jasno precizirano da radi suzbijanja i sprečavanja širenja korona virusa i zaštite stanovništva od te bolesti u vreme trajanja vanrednog stanja u Republici Srbiji zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova prime u radni odnos na neodređeno vreme neophodne zdravstvene radnike (doktore medicine i medicinske sestre – tehničare). Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u izjavi naglasio da je jedan broj direktora zdravstvenih ustanova postupio u skladu sa ovom naredbom odmah nakon prijema naredbe i primio u radni odnos zaposlene koji su neophodni kako bi se zdravstvena zaštita u vreme vanrednog stanja pružala na potrebnom nivou. Nikom nije jasno zbog čega neki direktori i dalje nisu postupi po nalogu Ministarstva zdravlja iako se zna da u jednom broju tih zdravstvenih ustanova i dalje rade zdravstveni radnici na određeno vreme, kao i veliki broj volontera. Svi ti zdravstveni radnici su radili pre proglašenja vanrednog stanja, što znači da su i tada bili neophodni za pružanje zdravstvene zaštite.
Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite poziva Ministarstvo zdravlja da još jednom opomene one direktore koji to nisu učinili da prime u radni odnos sve zdravstvene radnike koji su potrebni, jer danas kada se svi u svetu bore da imaju što veći broj zdravstvenih radnika pojedinci svojom samovoljom ili zbog njima znanog interesa ne žele da rade svoj posao u interesu čitave zajednice. Takođe pozivamo sve one direktore koji nisu postupili u skladu sa pomenutom naredbom da to što pre učine, jer će u suprotnom posledice po naš zdravstveni sistem biti nesagledive.
Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite još jednom želi da se zahvali svim zdravstvenim radnicima, kao i zaposlenima u zdravstvenom sistemu koji nisu zdravstveni radnici na  istrajnoj borbi koju polako dobijamo i koja će uskoro biti završena velikom pobedom.“

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar