Uručenjem priznanja višestrukim davaocima obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Uručenjem priznanja i poklona grada Kragujevca višestrukim davaocima krvi na svečanom prijemu upriličenom u zgradi Gradske uprave, obeležen je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Ove godine uručena su tri priznanja dobrovoljnim davaocima za sto puta datu krv, četiri za 75 puta i 15 priznanja za 50 puta datu krv. Kolektivno priznanje Široko srce uručeno je fakultetima, srednjim školama, radnim organizacijama i udruženjima građana za najviše prikupljenih jedinica krvi u godišnjim akcijama.

Kragujevčani su humanisti i plemeniti ljudi, velikani širokog srca koji su Gradu Kragujevcu po sedmi put doneli priznanje Najhumanijeg grada Crvenog krsta Srbije. Svojim humanim činom Službi za transfuziju UKC Kragujevac obezbedili su dovoljne količine krvi tokom čitave godine, a grad Kragujevac učinili ponosnim nosiocem ovog prestižnog priznanja, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Grad Kragujevac se divi i zahvaljuje dobrovoljnim davaocima, a obeležavanje njihovog dana na svetskom nivou je i svojevrsna promocija humanog čina, najvećeg dostignuća solidarnosti čoveka.

Moto kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi ove godine je ”Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života”. Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se od 2005. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija 14. jun odabrala u čast austrijskog naučnika Karla Landštajnera, nobelovca za otkriće krvnih grupa i RH

Uručenjem priznanja i poklona grada Kragujevca višestrukim davaocima krvi na svečanom prijemu upriličenom u zgradi Gradske uprave, obeležen je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Ove godine uručena su tri priznanja za sto puta datu krv, četiri za 75 puta i 15 priznanja za 50 puta datu krv. Kolektivno priznanje Široko srce uručeno je fakultetima, srednjim školama, radnim organizacijama i udruženjima građana za najviše prikupljenih jedinica krvi u godišnjim akcijama.

Kragujevčani su humanisti i plemeniti ljudi, velikani širokog srca koji su Gradu Kragujevcu po sedmi put doneli priznanje Najhumanijeg grada koje dodeljuje Crveni krst Srbije. Svojim humanim činom Službi za transfuziju UKC Kragujevac obezbedili su dovoljne količine krvi a grad Kragujevac učinili ponosnim nosiocem ovog prestižnog priznanja, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Grad Kragujevac se divi i zahvaljuje dobrovoljnim davaocima, a obeležavanje njihovog dana na svetskom nivou je i svojevrsna promocija humanog čina, najvećeg dostignuća solidarnosti jednog čoveka.

Ovogodišnji moto kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi je ”Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života”. Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se od 2005. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija 14. jun odabrala u čast austrijskog naučnika Karla Landštajnera, nobelovca za otkriće krvnih grupa i Rh faktora.

Kragujevac je jedan od najhumanijih gradova u poslednjih sedam godina a u prilog tome govori podatak da prevazilazi evropski standard kada je reč o broju stanovnika, dobrovoljnih davalaca krvi. Gradska organizacija Crvenog krsta je to postigla zajedničkim aktivnostima sa Službom za transfuziju UKC Kragujevac uz podršku lokalne samouprave, a pre svega zahvaljujući humanima Kragujevčanima koji se odazivaju na sve naše pozive, rekla je Marica Patrnogić, PR GO Crvenog krsta. Ovim povodom želimo da im se zahvalimo dodelom priznanja Crvenog krsta Srbije. Svakom jedinicom krvi nekome spasavamo život zato su davaoci krvi naše blago, poručila je Patrnogić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar