Uro srpski pisac Laza Kostić

Na današnji dan, 9 decembra 1641, umro flamanski slikar Anton van Dajk, čuveni portretista, dvorski slikar engleskog kralja Čarlsa I od 1632.

U peruanskom ratu za nezavisnost, 9 decembra 1824, snage južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara porazile špansku armiju u bici kod Ajakuča u Peruu, koja je bila presudna za sticanje nezavisnosti Perua.

Devetog decembra 1886, rođen američki pronalazač Klarens Birdsej, poznat po pronalasku dubokog zamrzavanja kao načina za održavanje namirnica. Pretpostavlja se da je za svoj pronalazak koristio iskustvo domorodaca sa Aljaske.

U Drezdenu 9 decembra 1905 izvedena premijera opere jednočinke „Saloma“ Ričarda Štrausa, komponovane prema priči Oskara Vajlda. Publika izrazila zgražavanje zbog skarednosti predstave.

Francuska 9 decembra 1905 donela dekret o odvajanju države od crkve.

Na današnji dan, 9 decembra 1910, umro srpski pisac Laza Kostić, koji je u poeziju uneo nove oblike i obogatio srpski književni jezik novim izrazima. Bio začetnik srpske avangardne lirike, a nekoliko njegovih pesama spada u najbolja ostvarenja srpskog romantizma.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar