UNICEF donirao Klinici za pedijatriju tri respiratora

Od početka epidemije KOVID 19 UNICEF je uz podršku velikog broja donatora pomagao zdravstvenim radnicima u borbi protiv širenja virusa kao i mnogobrojnim ugroženim porodicama.

Klinički centar Kragujevac juče je od ove organizacije u vidu donacije dobio tri neonatološka respiratora i pet protokomera koji će biti raspoređeni na Klinici za pedijatriju. Uz podršku velikog broja donatora UNICEF je od početka pandemije Korona virusa obezbedio značajan kontigent zaštitne i medicinske opreme kao podršku zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane od KOVID-a 19.

Centar za neonatologiju u Kragujevcu do sada je imao četiri respiratora stara 30 godina. Donirani respiratori su najnovije generacije i olakšaće rad pedijatrije u koju dolaze pacijenti iz Centralne i Jugoistočne Srbije. Respiratori će biti od velikog značaja za prevremeno rođenu decu kojoj je potrebna respiratorna potpora ali i ako do dođe do povećanog broja KOVID pacijenata.

Ovo nije prva donacija UNICEFA Kliničkom centru u Kragujevcu. Do sada je ova organizacija donirala 6 respiratora ukupne vrednosti od 170 000 evra. Donacija Kliničkom centru Kragujevac nastavak je podrške UNICEF-a zdravstvenom sistemu Srbije. Pored donacija zdravstvenim ustanovama UNICEF je tokom epidemije korona virusa pomagao i najugroženijoj kategoriji stanovništva u Srbiji. Higijenske pakete je dobilo 16 000 porodica u romskim naseljima, skoro 4.400 hraniteljskih porodica, 19 rezidencijalnih institucija i oko 2300 osoba u azilnim centrima za izbeglice i migrante.

 

 

Izvor : RTK

Post Author: Milan

Ostavi komentar