Unapređenje energetske efikasnosti u OŠ Mirko Jovanović

Osnovna škola Mirko Jovanović u naselju Aerodrom, koja ove godine obeležava četiri decenije od svog osnivanja, rešiće još jedan veliki problem, a to je unapređenje energetske efikasnosti. Vrednost projekta je 70 miliona dinara, od čega je Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedilo 20, a grad Kragujevac 50 miliona dinara.

Prema rečima direktora Nenada Milovanovića radovi podrazumevaju zamenu kompletne stolarije i sijaličnih mesta led rasvetom, izolaciju po savremenim standardima, kao i sanaciju podstanice čime ćemo dobiti energetski efikasan javni objekat. Očekujemo da na taj način ostvarimo uštedu u potrošnji energije više od 30 posto.

Pored toga, od 1982. godine, kada je škola Mirko Jovanović sagrađena i koju trenutno pohađa 1150 učenika, prvi put su obavljeni radovi na kompletnoj sanaciji mokrih čvorova. Za te namene iz gradskog budžeta izdvojeno je 13,5 miliona dinara. To je takođe bio jedan od prioriteta istakao je direktor Milovanović, zahvaljujući se lokalnoj samoupravi koja je prepoznala potrebe učenika i zaposlenih.

Školu Mirko Jovanović očekuju ozbiljni radovi koji će prema našim procenama otpočeti u narednih 30 – tak dana, kazao je Dušan Aleksić član Gradskog veća za obrazovanje prilikom današnje posete toj obrazovnoj ustanovi. Postavili smo tri prioriteta, modernizacija grejanja, energetska efikasnost i sanacija toaleta. Budžetom grada Kragujevca u ovoj godini za osnovne i srednje škole planirano je oko 647 miliona dinara. Rešili smo problem grejanja u izdvojenom odeljenju osnovne škole Dragiša Mihajlović u Malim Pčelicama gde su topli radijatori zamenili „bubnjare“.

Isti problem rešen je i u Grošnici u školi Natalija Nana Nedeljković, gas je stigao do škole i samo čekamo priključak. Konkurisaćemo kod resornog ministarstva i za energetsku sanaciju škole Dragiša Luković Španac u Beloševcu. Škola Đura Jakšić je u jako lošem stanju i zahteva potpunu rekonstrukciju. Pokušavamo parcijalno da rešavamo probleme tako da smo u ovoj godini planirali sedam miliona dinara za sređivanje dela škole koji je namenjen đacima prvacima.

Borimo se na sve načine da obezbedimo sredstva i stvorimo približno iste ili bar slične uslove kako u gradskim tako i u školama na seoskom području. Ovaj resor, u kome se pored škola nalaze i vrtići, ima podršku kompletne gradske vlasti, poručio je Aleksić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar