Unapređenje energetske efikasnosti jedan od strateških ciljeva Kragujevca

Izmenom odluke o finansijskoj podršci domaćinstvima u procesu energetske tranzicije koja je danas usvojena na sednici Skupštine grada, stvoreni su uslovi da Kragujevac nastavi sa sprovođenjem mera energetske sanacije na duži vremenski period. Ove godine obezbeđen je trostruko veći budžet. To znači da je Ministarstvo rudarstva i energetike na konkursu za finansiranje energetske sanacije odobrilo gradu Kragujevcu 15 miliona dinara. Zahvaljujući tim sredstvima ukupan fond koji će grad ove godine dodeliti domaćinstvima za zamenu kotlova i stolarije, kao i druge mere unapređenja energetske efikasnosti iznosi 30 miliona dinara.

Sve je počelo u aprilu prošle godine donošenjem prve skupštinske odluke kojom se grad opredelio da zajedno sa Ministarstvom energetike i rudarstva pomogne građanima da uz subvencije smanje troškove grejanja i potrošnje energije, da se unapredi zaštita životne sredine, ali i da se pomogne lokalnim preduzećima. Grad je izdvojio 5,3 miliona dinara, resorno ministarstvo pet miliona, dok su građani ličnim učešćem obezbedili nešto preko 13 miliona dinara, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić. Na taj način 143 domaćinstva dobilo je novu stolariju, nove kotlove i solarne kolektore za toplu vodu. Grad Kragujevac kroz podsticanje obnovljivih izvora enerije i racionalno korišćenje energije čuva našu planetu, naš grad i našu Šumadiju za našu decu, poručio je Dašić.

Ove mere realizovalo je 18 privrednih subjekata, tako da ovo je bila i odlična prilika da se pomogne privredi našeg grada jer su gotovo svi dobavljači opreme i izvođači radova bile ovdašnje firme. Imajući u vidu da je ovo bio pilot projekat i da su se građani prvi put susreli sa mogućnošću da dobiju bilo kakve subvencije od države i grada za mere energetske efikasnosti, mi smo zadovoljni odzivom građana, istakla je Ana Radojević energetski menadžer grada Kragujevca. Najveće interesovanje vladalo je za zamenu stolarije i kotlove na gas.

Perspektiva ovog programa je odlična. To vidimo na osnovu interesovanja građana koje je bilo zaista veliko i za prvi program, ali i za ovaj koji je trenutno u pripremi tako da, dodala je Ana Radojević, verujemo da ovaj program ima budućnost.

Post Author: Milan

Ostavi komentar