Umro Stevan Hristić

Na današnji dan, 21 avgusta 1690.,  austrijski car Leopold I doneo ukaz, poznat kao „Privilegij“ kojim su Srbi na teritoriji Austrije dobili odredjene povlastice. „Privilegij“ garantovao slobodu vere, upotrebu Julijanskog kalendara i pravo izbora arhiepsikopa i drugih svestenika.

Slovenacki slavista Jernej Bartol Kopitar, rođen 21 avgusta 1780. Za srpsku kulturu znacajan kao pomagac i zastitnik Vuka Stefanovica Karadzica kog je podstakao da skuplja narodne umotvorine i da napise gramatiku i recnik srpskog jezika.

Engleski lekar Ronald Ros 21 avgusta 1897 otkrio vrstu komaraca koji prenose malariju sto je bilo presudno za suzbijanje bolesti koja je uzrokovala smrt miliona ljudi. Jedan od prvih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 1902.

U Dambarton Ouksu kod Vasingtona, 21 avgusta 1944,  pocela konferencija predstavnika SSR, SAD, Velike Britanije i Kine o osnivanju 4 glavna organa UN, a to su Savet bezbednosti, Generalna skupstina, Medjunarodni sud pravde i stalni sekretarijati.

Srpski kompozitor i dirigent Stevan Hristic, jedan od osnivaca Muzicke akademije u Beogradu, sef Beogradske filharmonije, dirigent u Narodnom pozoristu, direktor Opere, clan Srpske akademije nauka i umetnosti i prvi predsednik Savez kompozitora Jugoslavije, umro 21 avgusta 1958.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar