Umro Stefan Dečanski, završen Prvi svetski rat

Srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina, umro je 11. novembra 1331. godine. . Tokom vladavine od 1322. osigurao Srbiji premoć na Balkanu pobedivši Bugare u bici kod Velbužda 1330. Sa prestola ga zbacio sin Dušan 1331. i držao u zatočeništvu u Zvečanu, gde je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Podigao manastir Dečane, a njegova Dečanska hrisovulja dragocen je dokument s popisom sela i stanovnika dečanskog vlastelinstva.

Kneginja Milica, žena kneza Lazara Hrebeljanovića, urmla je na današnji dan, 11. novembra 1405. Godine. Posle Kosovske bitke 1389. sklopila mir s Turcima i upravljala Srbijom u ime maloletnog sina Stefana. Kasnije se zamonašila i podigla manastir Ljubostinja, gde je sahranjena kao monahinja Evgenija.

Kapitulacijom Nemačke 11. novembra 1918. godine završen Prvi svetski rat u kom je učestvovalo 36 država. Život izgubilo oko 10 miliona ljudi. Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Nemačka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alzas i Lorenu i levu obalu Rajne, potpisana u železničkom vagonu u francuskom mestu Kompijenj.

Sa teritorije SSSR, u Drugom svetskom ratu, počelo emitovanje programa radio-stanice „Slobodna Jugoslavija“ 11. novembra 1941. godine.

U Jugoslaviji su 11. novembra 1945. godine održani prvi posleratni izbori na osnovu kojih je konstituisana Ustavotvorna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar