Umro srpski pisac i lekar Jovan Jovanović Zmaj

 

Na današnji dan, 14 juna 1645, u građanskom ratu u Engleskoj snage parlamentarista pod vođstvom Olivera Kromvela i Tomasa Ferfaksa porazile, kod Nejzbija, “rojaliste” pod vođstvom princa Ruperta od Palatinejta.

Napoleon Bonaparta porazio austrijske trupe u presudnoj bici kod Marenga u Italiji 14 juna 1800.

Američka književnica Herijet Elizabet Bičer Stou, borac za ženska prava i oslobađanje crnih robova, autor romana „Čiča Tomina koliba“, rođena je 14 juna 1811.

Ljubica Janković, etnomuzikolog, saradnik Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i član više međunarodnih ustanova za izučavanje narodne kulture, rođena je 14 juna 1894. Sa sestrom Danicom objavila knjigu „Narodne igre“ u sedam tomova.

Srpski pisac i lekar Jovan Jovanović Zmaj, jedna od najmarkantnijih ličnosti srpskog društva u drugoj polovini XIX veka, umro je 14 juna 1904. Borac za nacionalno i političko oslobođenje, član Srpske kraljevske akademije i dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu, najpoznatiji kao dečiji pesnik i autor elegičnih ličnih ispovesti.

Zastava s kukastim krstom podignuta na Ajfelovoj kuli dok su trupe nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu ulazile u centar Pariza 14 juna 1940.

Predsednik SAD Frenklin Ruzvelt naredio 14 juna 1941 “zamrzavanje” imovine Nemačke i Italije u SAD.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar