Umro srpski knez Stefan Lazarević

Na današnji dan, 19 jula 1427 umro  Stefan Lazarević, srpski knez, sin kneza Lazara i kneginje Milice, vazal turskog sultana Bajazita I do 1402, kada se povukao u Carigrad gde je od vizantijskog cara Jovana II Paleologa dobio titulu despota. Posle poraza Bajazita I kod Angore od Mongola, sklopio sporazum sa ugarskim carem Zigmundom I od kog je 1403. dobio Macvu i Beograd, koji je proglasio prestonicom, a 1421. nasledio Zetu. Bavio se prevodjenjem s grckog, napisao poslanicu „Slovo ljubve“. Njegova je zaduzbina manastir Manasija.

Marija Tjudor 19 jula 1553 proglasena je za kraljicu Engleske. Udajom za spanskog princa Filipa priblizila se Vatikanu i progonila protestante, zbog cega je nazvana Marija Krvava i Marija Katolicka. Tokom njene vladavine Engleska izgubila Kale, svoje poslednje uporiste u Francuskoj.

Francuski slikar, graficar i vajar Edgar Dega, koji se smatra jednim od najboljih crtaca u likovnoj umetnosti, rođen 19 jula 1834. Virtuoznost crtaca najbolje iskazao slikajuci telo u pokretu.

U Beogradu 19 jula 1937 doslo do sukoba policije i demonstranata koji su protestovali zbog podnosenja Skupstini na ratifikaciju konkordata Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Konkordat potpisan u julu 1935, ali zbog otpora javnog mnjenja nije stupio na snagu.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar