Umro srpski knez Stefan Lazarevic

Na današnji dan, 19 jua 1427, umro Stefan Lazarevic, srpski knez, sin kneza Lazara i kneginje Milice, vazal turskog sultana Bajazita I do 1402, kada se povukao u Carigrad gde je od vizantijskog cara Jovana II Paleologa dobio titulu despota. Posle poraza Bajazita I kod Angore od Mongola, sklopio sporazum sa ugarskim carem Zigmundom I od kog je 1403. dobio Mačvu i Beograd, koji je proglasio prestonicom, a 1421. nasledio Zetu. Bavio se prevodjenjem s grčkog, napisao poslanicu „Slovo ljubve“. Njegova  zadužbina je manastir Manasija.

Marija Tjudor proglašena je za kraljicu Engleske 19 jula 1553. Udajom za španskog princa Filipa približila se Vatikanu i progonila protestante, zbog čega je nazvana Marija Krvava i Marija Katolička. Tokom njene vladavine Engleska izgubila Kale, svoje poslednje uporište u Francuskoj.

Semjuel Kolt, tvorac revolvera koji je nazvan po njegovom prezimenu, rođen je 19 jula 1814

Dvadeset godina kasnije, 19 jula 1834, rodjen francuski slikar, graficar i vajar Edgar Dega, koji se smatra jednim od najboljih crtaca u likovnoj umetnosti. Virtuoznost crtaca najbolje iskazao slikajuci telo u pokretu.

Prvi teniski turnir u Vimbldonu održan 19 jula 1877. Pobedio engleski teniser Spenser Gor.

Na brdu Stražilovo iznad Sremskih Karlovaca 19 jula 1883 sahranjeni posmrtni ostaci srpskog pesnika Branka Radicevica, posto su, 30 godina posle njegove smrti, preneti iz Beca.

Ruski pisac Vladimir Majakovski, utemeljivač ruskog futurizma i ćesnik u vreme Oktobarske revolucije i ranom sovjetskom periodu, rođen je 19 jula 1893.

Na početku XX veka, 19 jula 1900, otvorena pariska podzemna železnica.

Srpski geolog i političar Jovan Žujovic, osnivač geoloske nauke u Srbiji, umro 19 jula 1936. Napravio prvu preglednu geološku kartu Srbije i napisao mnogobrojne radove iz geologije, paleontoligije i antropologije.

U Beogradu 19 jula 1937 došlo do sukoba policije i demonstranata koji su protestovali zbog podnošenja Skupštini na ratifikaciju konkordata Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Konkordat potpisan u julu 1935, ali zbog otpora javnog mnjenja nije stupio na snagu.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar