Umro Roden, Koalicija „Zajedno“ pobedila na lokalnim izborima

Na današnji dan, 17 novembra 1917. godine umro francuski vajar Ogist Roden, jedan od najvećih umetnika kraja XIX i početka XX veka. Njegovo delo objedinilo romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo.

Hrvatski političar Ante Trumbić, koji je uz Franu Supila i Ivana Meštrovića bio glavni zastupnik ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom, umro je 17 novembra 1938. Bio predsednik Jugoslovenskog odbora od osnivanja 1915. do njegovog raspuštanja u decembru 1918, kada je formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Železnička pruga Šamac-Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cele Jugoslavije, puštena je u saobraćaj 17 novembra 1947.godine.

Smenjivanje funkcionera u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista Kaćuše Jašari i Azema Vlasija izazvalo je 17 novembra 1988. godine masovne demonstracije Albanaca na Kosovu, uključujući štrajk oko 1.000 rudara u rudniku “Stari trg”, koji je počeo u februaru 1989.

U jednoj od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, 17 novembra 1989. u jami „Morava“ Aleksinačkih rudnika uglja, poginulo 90 rudara.

U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji 17. novembra 1996. godine koalicija opozicionih partija „Zajedno“ pobedila u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac, što je bila prva pobeda opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao tromesečne masovne proteste.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar