Umro prota Mateja Nenadović, u Srbiji ukinuta monarhija

Na današnji dan, 29 novembra 1854, umro je srpski diplomata i vojvoda prota Mateja Nenadović, predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta – prve srpske vlade. Sa stricem Jakovom pokrenuo je Prvi srpski ustanak u valjevskoj i šabačkoj nahiji i učestvovao u borbama, a pregovarajući s Turcima i Rusijom uspostavio je prve diplomatske kontakte ustanika sa stranim državama. Njegovi „Memoari“, pored književne vrednosti, predstavljaju dragocen dokument vremena.

1918. Na Velikoj narodnoj skupštini u Podgorici, 29 novembra 1918. svrgnut je kralj Nikola I Petrović i proglašeno ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom. Aktom o ujedinjenju crnogorska država je prestala da postoji.

Đakomo Pučini, najznačajniji italijanski operski kompozitor posle Verdija, umro je 29 novembra 1924. Operom „Boemi“ dao je prototip italijanske opere lirsko-sentimentalnog, građanskog karaktera s kraja XIX veka („Toska“, „Madam Baterflaj“, „Turandot“, „Manon Lesko“).

Na brdu Kadinjača kod Užica u Drugom svetskom ratu 29 novembra 1941. izginuo je Radnički bataljon štiteći glavninu partizanskih snaga. Nemačke jedinice su, uz podršku avijacije, prešle Kadinjaču tek posle pogibije 180 partizana s komandantom Dušanom Jerkovićem. Bio je to kraj Užičke republike, osnovane krajem septembra 1941, prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi.

Na Drugom zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije 29 novembra 1943 u Jajcu, to veće je konstituisano kao vrhovno zakonodavno i izvršno predstavničko telo i ustanovljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije. Doneta je odluka o federativnom uređenju države, a kraljevskoj vladi u izbeglištvu zabranjen je povratak u zemlju.

Ustavotvorna skupština u Beogradu 29 novembra 1945 ukinula je monarhiju, lišavajući dinastiju Karađorđevića svih prava u zemlji i proglasila Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar