Umro princ Tomislav Karadjordjević

Crnogorski knjaz Danilo Petrović zabranio je 1859 godine običaj sečenja i izlaganja odsečenih glava neprijatelja. On je sečenje glava ocenio kao kukavičluk, a zarobljavanje neprijatelja kao vrlinu.

Rođen je 1884 godine Amadeo Modiljani, italijanski moderni slikar. Slikarstvo je studirao u Firenci i Veneciji. Od 1906. godine pa do smrti, živeo je i radio u Parizu. Vidan predstavnik Pariske škole, u ranoj mladosti bavio se i skulpturom u kojoj se osećao uticaj crnačke plastike. Najviše je slikao ženske aktove i vajao figure radnica.

Prvi put je 1928 godine rađen televizijski prenos jednog teniskog meča.

U Cetinju je 1941 godine u Drugom svetskom ratu, na skupštini crnogorskih kvislinga, proglašena „suverena i nezavisna“ Crna Gora pod italijanskim protektoratom. Vlada te „nezavisne države“ pala je već sutradan, izbijanjem opštenarodnog ustanka protiv okupatorskih snaga fašističke Italije.

Umro je 2000 godine jugoslovenski princ srpskog porekla Tomislav Karađorđević, sin kralja Aleksandra I, prvi pripadnik kraljevske dinastije koji se posle Drugog svetskog rata vratio u otadžbinu. Na dan sahrane u porodičnoj grobnici Karađorđevića u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi, dok su državni mediji ignorisali prinčevu smrt i sahranu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar