Umro Petar II Petrović Njegoš, formiran Sremski front

Martin Luter javno je 1517 godine istakao 95 teza za reformu crkve, što je izazvalo široki narodni pokret protiv papske vlasti.

Umro je 1851 godine srpski pisac Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladar i vladika, prema većini književnih kritičara najveći srpski pesnik, čija je kruna stvaralaštva nenadmašni dramski spev „Gorski vijenac“. U osnovi je refleksivno-lirski pesnik, što je uočljivo i u njegovim najvažnijim delima, iako ona imaju epsko-dramski oblik, a njegov jezgroviti stil obojen je snažnim elementima mirnog klasičnog stiha i svežinom narodne pesme. Glorifikovao je heroizam i osećanje za slobodu Crnogoraca, koje je u nacionalnom pogledu posmatrao isključivo kao deo srpskog naroda. Rade Tomov Petrović – iz porodice koja je Crnoj Gori više od sto godina davala vladike – dobio je monaško ime po stricu, vladici i vladaru Crne Gore Petru I, koji ga je odredio za naslednika. Školovao se u Cetinjskom manastiru i u Topli kod Herceg Novog, a učitelj mu je bio i Sima Milutinović Sarajlija, koji ga je uputio u istoriju, filozofiju i književnost. Kao državnik je položio temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze i izdejstvovao veću pomoć Rusije, ali nije ostvario san o tome da zajedno sa Srbijom oslobodi Bosnu i Hercegovinu. Takođe je podigao prvu osnovnu školu, a 1834. je osnovao štampariju. Ostala dela: filozofski ep „Luča mikrokozma“, spev „Lažni car Šćepan Mali“, misaone i lirske pesme.

Poražena Austro-Ugarska u Prvom svetskom ratu predala je 1918 godine u Puli Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca sve brodove i opremu i utvrđenja u Kotoru, Šibeniku, Rijeci, Puli i Trstu. Nova država dobila je 300 plovila, uključujući 12 bojnih brodova, 11 krstarica, 56 torpiljerki i 18 razarača. Sledeće noći, italijanski diverzanti su potopili bojni brod „Viribus unitis“, na kojem su poginuli prvi komandant jugoslovenske mornarice, admiral Janko Vuković, i 350 mornara.

U Detroitu je 1926 godine od zapaljenja pluća preminuo najslavniji mađioničar svih vremena – Hari Hudini.

Nemci su 1944 godine u Drugom svetskom ratu, posle gubitka Beograda, između Dunava, bosutskih šuma i reke Save izgradili šest linija odbrane u dubini oko sto kilometara i formirali Sremski front. Posle krvavih borbi, front je probijen 12. aprila 1945, čime su počele završne operacije za oslobođenje Jugoslavije, ali je cena bila strašna – na „sremskoj klanici“ poginulo je najmanje 30.000 mobilisanih srpskih mladića poslatih u borbu praktično bez obuke.

Tokom 113. fudbalskog derbija između „Partizana“ i „Crvene zvezde“, 1999 godine, od svetleće rakete poginuo je učenik Aleksandar Radović, što je prvi slučaj nasilne smrti na fudbalskim utakmicama u Jugoslaviji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar