Umro nemački verski reformator Martin Luter

Na današnji dan, 18 februara 1546, umro nemački verski reformator Martin Luter, augustinski monah, osnivač protestantizma u Nemačkoj, najznačajniji vođa evropske crkvene reformacije. Luter 1517. prikovao na vrata katedarale u Vitenbergu 95 teza o reformi crkve i pozvao na javnu raspravu, zbog čega je ekskomuniciran iz katoličke crkve.

Bitka kod Pardeberga u kojoj su Buri pretrpeli prvi velik poraz u ratu s Britancima, počela 18 februara 1900. Krajem februara 4.000 burskih vojnika predalo se britanskim trupama koje su krajem maja ušle u Johanesburg, a u junu u Pretoriju.

Srpski političar, diplomata, filolog i istoričar Stojan Novaković, član Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača Napredne stranke, umro 18 februara 1915. Kao ministar prosvete sproveo reforme u školstvu i pokrenuo osnivanje Narodne biblioteke, muzeja i Državne štamparije. Napisao „Srpsku bibliografiju“ s popisom svih srpskih knjiga objavljenih od 1741. do 1861. i od 1868. do 1876. i više zapaženih radova iz srednjevekovne istorije.

Češki filmski režiser Miloš Forman, naznačajniji predstavnik „novog talasa“ u češkoj kinematografiji, rođen je 18 februara 1932. Najznačajniji filmovi „Let iznad kukavičjeg gnezda“, „Amadeus“, „Kosa“, „Svlačenje“, „Narod protiv Larija Flinta“.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar