Umro kralj Stefan Dečanski, rođen Dostojevski

Na današnji dan, 11 novembra 1331, umro srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina. Tokom vladavine od 1322. osigurao Srbiji premoć na Balkanu pobedivši Bugare u bici kod Velbužda 1330. Sa prestola ga zbacio sin Dušan 1331. i držao u zatočeništvu u Zvečanu, gde je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Podigao manastir Dečane, a njegova Dečanska hrisovulja dragocen je dokument s popisom sela i stanovnika dečanskog vlastelinstva.

Srpska kneginja Milica, žena kneza Lazara Hrebeljanović, urla 11 novembra 1405. Posle Kosovske bitke 1389. sklopila mir s Turcima i upravljala Srbijom u ime maloletnog sina Stefana. Kasnije se zamonašila i podigla manastir Ljubostinja, gde je sahranjena kao monahinja Evgenija.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svetskih književnika, rođen je 11 novembra 1821. Njegovo delo postalo u 20. veku neiscrpan izvor za najraznovrsnije književno-teorijske, estetičke, psihološke i filozofske studije i tumačenja. Uticao na ukupnu evropsku i američku književnost, a posebno često su se na njega pozivali ekspresionisti u književnosti i egzistencijalisti u filozofiji.

Crnogorski pisac i političar Stjepan Mitrov Ljubiša, često nazivan „Njegošem u prozi“, umro 11 novembra 1878. Prvu pripovetku objavio 1868. i odmah postao jedan od najistaknutijih i najcenjenijih pripovedača.

Kapitulacijom Nemačke 11 novembra 1918 završen Prvi svetski rat u kom je učestvovalo 36 država. Život izgubilo oko 10 miliona ljudi. Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Nemačka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alzas i Lorenu i levu obalu Rajne, potpisana u železničkom vagonu u francuskom mestu Kompijenj.

Prvi posleratni izbori u Jugoslaviji na osnovu kojih je konstituisana Ustavotvorna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije, održani 11 novembra 1945.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar