Umro kralj Milutin Nemanjić

 

Na današnji dan, 29 oktobra 1321, umro srpski kralj Stefan Milutin Nemanjić. Tokom njegove vladavine od 1282. Srbija proširila granice na severu i na jugu i doživela ekonomski i kulturni razvoj, postavljene osnove zakonodavstva i državne uprave. Podigao i obnovio više crkava i manastira.

U Carigradu 29 oktobra 1888 potpisana Konvencija o Sueckom kanalu, prema kojoj „kanal treba da bude slobodan i otvoren, za vreme rata i u vreme mira, za sve trgovačke i ratne brodove, bez obzira na razlike u zastavama“.

Nemački nacistički političar Jozef Gebels, ministar prosvete i propagande nacističke Nemačke, jedan od inspiratora antisemitskog terora, rođen 29 oktobra 1897. Iz straha pred odgovornošću za nacističke zločine izvršio samoubistvo s celom svojom porodicom u poslednjim časovima pred pad Berlina u Drugom svetskom ratu.

Džozef Pulicer, američki novinski magnat, jedan od začetnika „žute štampe“, iz čije se fondacije svake godine dodeljuje „Pulicerova nagrada“ za novinarstvo, karikaturu, američku istoriju, poeziju, dramu, roman i muziku, uro je 29 oktobra 1911.

Hrvatski sabor, posle raspada Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu, proglasio 29 oktobra 1918 raskid državno-pravnog odnosa s Habsburškom monarhijom i proglasio pristupanje Hrvatske Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Turska 29 oktobra 1923 proglašena republikom, a general Mustafa Kemal postao prvi predsednik.

Na današnji dan, 29 oktobra 1929, krah Njujorške berze, poznat kao „crni utorak“, označio početak velike krize koja je uzdrmala temelje američke privrede, a kasnije se proširila na ceo svet. Industrijska proizvodnja pala u razvijenim zemljama na nivo sa početka veka, a bez posla ostalo 26 miliona ljudi.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar