Umro Jovan Dučić

Na današnji dan, 7 aprila 1614., umro španski slikar El Greko, rođen na Kritu 1540. kao Dominikos Teotokopulos. Tvorac jednog od najoriginalnijih slikarskih opusa u istoriji evropskog slikarstva, bio zaboravljen i ponovo otkriven krajem XIX veka.

Zemunski štampar Ignjan Sopron, na poziv bosanskog vezira Šerifa Osman-paše, otvorio 7 aprila 1866 prvu štampariju u Sarajevu i pokrenuo prve novine štampane u Bosni, nedeljnik „Bosanski vjesnik“. List uređivao Miloš Mandić, a izlazile na ćirilici i po Vukovom pravopisu.

Beogradska radio-stanica 7 aprila 1929 prvi put direktno prenosila jednu fudbalsku utakmicu, prvenstveni susret BSK i „Jugoslavije“. Reporter bio Rade Stoilović.

Musolinijeve trupe iskrcale se 7 aprila 1939 na obale Albanije i za 5 dana okupirale zemlju.

Vlada Kraljevine Jugoslavije 7 aprila 1941 objavila proklamaciju o početku rata s Nemačkom i Italijom i izdala naredbu o opštoj mobilizaciji.

U mestu Americi 7 aprila 1943 umro srpski pesnik, esejist i putopisac Jovan Dučić. Njegovo delo predstavlja vrhunac srpske lirike u dve prve dekade XX veka. Bio u diplomatskoj službi Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije. Od 1941. živeo u SAD, a njegovi posmrtni ostaci preneti u rodno mesto Trebinje u oktobru 2000.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar