Umro Jovan Dučić, osnovana Svetska zdravstvena organizacija

 

 

Češki kralj Karlo IV osnovao je 1348 godine univerzitet u Pragu, Karlov univerzitet, prvi univerzitet u centralnoj Evropi.

Beogradska radio stanica prvi put je 1929 godine prenosila jednu fudbalsku utakmicu, prvenstveni susret BSK i „Jugoslavije“. Reporter bio Rade Stoilović.

Drugi svetski rat: Vlada Kraljevine Jugoslavije objavila proklamaciju o početku rata s Nemačkom i Italijom i izdala naredbu o opštoj mobilizaciji.
Umro je 1943 godine Jovan Dučić, srpski pesnik, pisac i diplomata.
Osnovana je 1948 godine Svetska zdravstvena organizacija. Statut organizacije potpisalo 26 zemalja, a 7. april proglašen za Svetski dan zdravlja.
Usvojen je 1963 godine novi savezni Ustav kojim je Jugoslavija promijenila ime u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju (SFRJ). Novi Ustav popularno nazvan „Povelja samoupravljanja“ jer je njime samoupravni model primenjen u svim sferama i na svim nivoima društvenog života.
Sovjetska podmornica Komsomolec je 1989 godine potonula u Barencovom moru, usmrtivši 42 mornara.
Feribot „Skandinavska zvezda“ zahvaćen je 1990 godine plamenom tokom krstarenja u Severnom moru između Norveške i Danske. U nesreći poginulo 158 ljudi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar