Umro je pisac Vladan Desnica

Klejdon Sani objavio je 1924 godine „Happy Birthday To You“.

Frenklin Delano Ruzvelt inaugurisan je 1933 godine za predsenika SAD. U svom pozdravnom govoru, on je upoznao narod sa programom Nju dila, zbirom mera državne intervencije u privredi SAD koje su kasnije izvadile zemlju iz velike ekonomske krize.

Jugoslovenski knez namesnik Pavle Karađorđević sastao se 1941 godine tajno u Drugom svetskom ratu u Berhtesgadenu s vođom Trećeg rajha Adolfom Hitlerom, koji je zatražio da Beograd pristupi Trojnom paktu, pri čemu bi Nemačka i Italija garantovale „integritet i nezavisnost“ Jugoslavije.

Članovi Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije osnovali su 1945 godine Omladinsko fiskulturno društvo Crvenu zvezdu. Među osnivačima su se nalazili Nebojša Popović, Mira Petrović, Svetozar Gligorić i Milovan Ćirić. Osnivači su dugo većali oko imena društva, a „kumovi“ su bili Slobodan Ćosić (kasnije legedarni sekretar Fudbalskog kluba) i Zoran Žujović. Ćosić je predlagao ime Zvezda, a Žujović je spontano dodao: „Ako je Zvezda, neka bude crvena.“ Društvu je dodeljen bivši stadion predratnog kluba „Jugoslavija“ na Topčiderskom brdu. Na dan osnivačanja društva, odigrana je i prva utakmica, i to protiv tima Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a. Utakmica je završena rezultatom 3:2, a kuriozitet ovog fudbalskog susreta je to da su borci golove svoga tima (Prvog bataljona Druge brigade KNOJ) pozdravljali pucnjavom iz pušaka, te su izrešetali već oštećenu krovnu konstrukciju zapadne tribine. Utakmica je odigrana na stadionu „Avala“ (bivša „Jugoslavija“).

Umro je 1967 godine srpski pisac Vladan Desnica, izuzetan stilista, suptilan psihološki analitičar. Ispisao je sugestivne stranice o naravima ljudi zavičajne Dalmacije. Prava i filozofiju studirao je u Zagrebu i Parizu i do Drugog svetskog rata bio je advokat. Direktni je potomak legendarnog srpskog uskoka Stojana Jankovića. Dela: romani „Zimsko ljetovanje“, „Proljeća Ivana Galeba“, zbirke novela „Olupine na suncu“, „Proljeće u Badrovcu“, „Tu odmah pokraj nas“, zbirka stihova „Slijepac na žalu“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar