Umro Đura Daničić, rođena Milena Pavlović Barili

Na današnji dan, 5 novembra 1882, u Zagrebu umro srpski naučnik i filolog Đura Daničić, sekretar Društva srpske slovesnosti, profesor Liceja i Velike škole u Beogradu. Podržao Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. Kao sekretar Jugoslovenske akademije nauka i umetnosti u Zagrebu 1880. pokrenuo izradu kapitalnog dela „Rečnik hrvatskog ili srpskog jezika“. Sa latinskog preveo Stari zavet.

U Požarevcu  5 novembra 1909 rođena srpska slikarka i pesnikinja Milena Pavlović Barili, najznačajniji predstavnik nadrealizma u srpskom slikarstvu. Od 1939. živela u SAD gde je bila ilustrator modnog časopisa „Vog“, scenograf i kostimograf u njujorškim pozorištima. Posle pada sa konja umrla  Njujorku u 36. godini.

Italija 5 novembra 1911 anektirala turske pokrajine u Libiji, Tripoli i Kirenaiku i držala ih do 1943, kada su nemačko-italijanske snage u Drugom svetskom ratu potisnute iz Afrike.

Francuska i Velika Britanija 5 novembra 1914, u Prvom svetskom ratu objavile rat Turskoj.

Pod komandom generala Oskara Poćoreka 5 novembra 1914, u Prvom svetskom ratu počela nova austrougarska ofanziva na Srbiju, srpske snage prisiljene da se povuku. Usledila kontraofanziva 3. decembra pod komandom Živojina Mišića koja je završena pobedom srpske vojske u Kolubarskoj bici polovinom decembra.

Petog novembra 1930 umro holandski lekar Kristijan Ajkman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929, pronalazač uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu dobio za otkriće vitamina B.

U Jajcu 5 novembra 1941 osnovana Telegrafska agencija Nova Jugoslavija, Tanjug. Prvi direktor bio Vladislav Ribnikar.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar