Umro car Uroš Nemanjić

Car Uroš Nemanjić, sin cara Dušana i jedini naslednik velikog srpskog carstva, umro je 4 decembra 1371. godine. Stupivši na presto u 19. godini, posle Dušanove smrti 1355, nije uspeo da sačuva veliko carstvo koje se posle njegove smrti raspalo na niz samostalnih oblasti pod vlašću moćnih feudalaca. Njegovom smrću izumrla je loza Nemanjića. Prema predanju, ubijen mučki u lovu, kada se sagnuo nad vodu da se osveži. Srpska pravoslavna crkva, na osnovu tog predanja, proglasila Uroša za mučenika i svetitelja

Engleski filozof Tomas Hobs, predstavnik klasičnog engleskog empirizma, umro je 4 decembra 1679 godine. Ideje o čoveku kao slobodnom pojedincu i državi kao veštačkoj tvorevini nastaloj na osnovu ugovora pojedinaca, izneo u delima „Levijatan“, „Osnovi prirodnog zakona i politike“, „O čoveku“, „O telu“, „O građaninu“.

Prvi broj britanskog „Obzervera“, najstarijeg nedeljnog lista u svetu, izašao je 4 decembra 1791. godine..

 

Predstavom „Smrt Stefana Dečanskog“ Jovana Sterije u bivšem skladištu carinarnice na Savi u Beogradu 4 decembra 1841. otvoreno „Pozorište na Đumruku“. Štampan prvi pozorišni plakat i naplaćivane ulaznice. Organizatori tog pozorišta bili glumac i reditelj Atanasije Nikolić i dramski pisac Jovan Sterija Popović.

Američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju naslednih svojstava, umro je 4 decembra 1945 godine. Izradio prve mape položaja gena u hromozomima i smatra se glavnim predstavnikom teorije nasleđa.

Hana Arent, filozof i jedna od vodećih ličnosti u oblasti političke teorije u 20. veku, umrla je 4 decembra 1975. Laureat mnogih međunarodnih nagrada, među kojima Lesingove nagrade 1959. i nagrade „Sigmund Frojd“ 1967. U Drezdenu 1993. osnovan „Hana Arent institut“ za istraživanje totalitarizma.

Ministri inostranih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu 4 decembra 1995 suspendovali sankcije Jugoslaviji, uvedene 1992. zbog umešanosti jugoslovenske vlade u rat u Bosni. Prvi vojnici NATO, prethodnica trupa za primenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, sleteli u 2 aviona na sarajevski aerodrom.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar