Umro car Uroš Nemanjić

Na današnji dan, 4 decembra 1371. umro car Uroš Nemanjić, sin cara Dušana i jedini naslednik velikog srpskog carstva. Stupivši na presto u 19. godini, posle Dušanove smrti 1355, nije uspeo da sačuva veliko carstvo koje se posle njegove smrti raspalo na niz samostalnih oblasti pod vlašću moćnih feudalaca. Njegovom smrću izumrla je loza Nemanjića. Prema predanju, ubijen mučki u lovu, kada se sagnuo nad vodu da se osveži. Srpska pravoslavna crkva, na osnovu tog predanja, proglasila Uroša za mučenika i svetitelja.

Prvi broj britanskog „Obzervera“, najstarijeg nedeljnog lista u svetu, izašao 4 decembra 1791.

Predstavom „Smrt Stefana Dečanskog“ Jovana Sterije u bivšem skladištu carinarnice na Savi u Beogradu 4 decembra 1841 otvoreno „Pozorište na Đumruku“. Štampan prvi pozorišni plakat i naplaćivane ulaznice. Organizatori tog pozorišta bili glumac i reditelj Atanasije Nikolić i dramski pisac Jovan Sterija Popović.

Na današnji dan, 4 decembra 1945. umro američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju naslednih svojstava. Izradio prve mape položaja gena u hromozomima i smatra se glavnim predstavnikom teorije nasleđa.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar