Umro car Dušan Nemanjić

Na današnji dan, 20 decembra 1355, umro srpski car Dušan Nemanjić, sin kralja Stefana Dečanskog, kralj Srbije od 1331. U Skoplju 1346. krunisan za cara Srba, Grka i Arbanasa. U vreme njegove vladavine Srbija je bila na vrhuncu moći, prostirala se od Korintskog zaliva na jugu do Dunava na severu i od Jadrana na zapadu do Egejskog mora na istoku. Odnose u državi uredio zbirkom zakona koja je objavljena 1349, a dopunjena 1354. i koju istoričari smatraju Ustavom tadašnje feudalne srpske države. Sahranjen u manastiru Svetih Arhanđela kod Prizrena koji je u vreme turskih osvajanja srušen do temelja.

U Francuskoj 20 decembra 1582 prihvaćen Gregorijanski kalendar.

Nemački istoričar Leopold fon Ranke, osnivač moderne građanske istoriografije, rođen 20 decembra 1795. Pored romansko-germanske, bavio se i istorijom jugoistočne Evrope, posebno istorijom Srba i Turaka, savetnik i saradnik mu bio Vuk Karadžić. Njegovo delo „Srpska revolucija“ smatra se jednom od najboljih knjiga o Prvom i Drugom srpskom ustanku.

U Londonu 20 decembra 1912 počela mirovna konferencija Turske i balkanskih zemalja, posle pobede balkanskih saveznika i osvajanja gotovo svih turskih poseda u Evropi. Konferencija završena potpisivanjem Londonskog mirovnog ugovora 30. maja 1913, kojim se Turska odrekla evropskih provincija do linije Enos-Midija, ali su sukobi među balkanskim saveznicima oko razgraničenja vodili u nov rat.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar