Umrla Marija Kiri

Na dnanašnji dan, 2 jula 1778, umro francuski filozof i pisac Žan Žak Ruso, čije je delo bilo inspiracija Francuske revolucije i imalo značajan uticaj na evropsku književnost i filozofiju XVIII i XIX veka („Društveni ugovoro“, „Rasprava o nejednakosti među ljudima“, „Veroispovesti savojskog vikara“).

Napoleon Bonaparta 2 jula 1798 zauzeo Aleksandriju. Posle nekoliko pobeda nad Mamelucima ušao u Kairo i nastavio pohod u dolinu Nila i Siriju. Francuska vojska povukla se iz Egipta 1801.

Velika Britanija donela zakon 2 jula 1819 kojim se zabranjuje rad dece mlađe od devet godina u tekstilnoj industriji, a rad dece mlađe od 16 godina ograničava na 12 časova dnevno.

Objavljen „Komunistički manifest“ Karla Marksa i Fridriha Engelsa objavljen je 2 jula 1848.

SSSR sa Čehoslovačkom i Jugoslavijom 2 jula 1933 potpisao „Konvenciju o definiciji agresora“, koja je trebalo da omogući efikasnije otkrivanje agresorskih postupaka radi preuzimanja mjera posredstvom Društva naroda. To je bio prvi sporazum Jugoslavije i SSSR.

Poljakinja Marija Kiri, koja je dva puta dobila Nobelovu nagradu, umrla 2 jula 1934. Sa suprugom Pjerom Kirijem je iz rude urana izdvojila nove elemente – radijum i polonijum. Prva je žena koja je stekla akademsku titulu pariske Akademije medicine i postala šef katedre za fiziku na Sorboni. Bila je osnivač i direktor Instituta za radijum u Parizu. S Pjerom je 1903. podijelila Nobelovu nagradu za fiziku, a 1911. sama dobila Nobelovu nagradu za hemiju. Poslije Pjerove smrti 1906. otkrila je radioaktivnost torijuma. U čast bračnog para Kiri jedna mjerna jedinica u fizici dobila je naziv „kiri“.

Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije 2 jula 1941, u Drugom svjetskom ratu, u Beogradu donio odluku o oružanom otporu protiv njemačkog okupatora.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar