Ulica u Kragujevcu ponela ime majora Vladana Mikićevića

Grad Kragujevac je prihvatio inicijativu Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije iz Beograda da ulica u Kragujevcu ponese ime majora Vladana Mikićevića, stradalog 1998. godine za vreme neutralisanja terorističkih napada na Kosovu i Metohiji. Za porodicu i prijatelje, kolege poginulog majora, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić organizovao je prijem u zgradi Gradske uprave nakon kojeg su obišli ulicu koja je ponela ime stradalog heroja.

Novoizgrađena saobraćajnica koja povezuje Univerzitet u Kragujevcu sa mesnom zajednicom Sušica, danas je u prisustvu članova porodice, majorovih kolega i predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića zvanično i proglašena imenom Vladana Mikićevića.

Poruka koju želimo da pošaljemo sa ovog mesta je da će datumi rođenja i stradanja heroja Mikićevića ostati zabeleženi ali način na koji je izgubio život i ljubav koju je imao prema svojoj otadžbini i svom drugu jesu vrhunske  vrednosti na kojima ćemo vaspitavati naredne generacije, kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Major Vladan Mikićević je jedan od onih ljudi koji su položili svoje živote braneći druga bez straha da li će i sami stradati a to su prave vrednosti na kojima treba da počiva jedno društvo, poručio je predsednik Petrašinović.

Moja porodica i ja zahvalni smo gradu Kragujevcu što je inicijativu Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije podržao a Udruženju što je ideju izneo do kraja. Ponosna sam što će jedna ulica u Kragujevcu poneti ime mog oca majora Vladana Mikićevića koji je u ovom gradu odrastao i školovao se, kaže Vladica Mikićević, ćerka stradalog majora.

Major Vladan Mikićević je rođen 22.02.1966. godine, poginuo je 25.07.1998. godine. Za vreme terorističkih aktivnosti na Kosovu i Metohiji, bio je na funkciji načelnika bezbednosti u 549. mtbr. Poginuo je na putu Orahovac – Mališevo, tokom izvođenja borbenih dejstava u cilju blokiranja i neutralisanja šiptarskih terorista. Iza sebe je ostavio suprugu i ćerku. Posmrtno je unapređen u čin majora.

Udruženje veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije nedavno je osnovano i prvi zadatak i cilj, prema rečima Blagoja Ljubisavljevića, predsednika IO Udruženja, je uspostavljanje kulture sećanja na žrtve i heroje poslednjeg rata tokom odbrane od NATO agresije na Kosovu, a koje su na neki način zapostavljene. Pokrenuli smo inicijative u više gradova a Kragujevac kao grad u srcu Srbije, sa tradicijom sećanja na stradalništvo verujemo da sa posebnim senzibilitetom neguje tu kulturu sećanja i zato smo veoma zahvalni gradu Kragujevcu i gradonačelniku Dašiću za podršku našoj inicijativi i što smo uspeli da dobijemo ulicu po imenu majora Vladana Mikićevića, kaže Milisavljević i ističe da su on i Mikićević zajedno započeli karijeru u Prizrenu gde je major i poginuo.

Post Author: Milan

Ostavi komentar