Uklanjanje nezgodnog svedoka

Aktuelni generalni direktor Zastava oružja Mladen Petković, koji je do decembra 2018. bio „prvi čovek“ Krušika iz Valjeva, često je, u minulih godinu i kusur dana, bio pominjan u medijima koji su istraživali i pisali o poslovnim transakcijama valjevske vojne fabrike.

Upravo u vreme njegovog upravljanja Krušikom, prema svedočenju uzbunjivača Aleksandra Obradovića, ta fabrika omogućavala je privatnim trgovcima oružjem bliskih državnom i vrhu Srpske napredne stranke da mine i granate kupuju po cenama koje su bile neuporedivo niže i od onih po kojima ih je nabavljao državni izvoznik naoružanja i vojne opreme – Jugoimport SDPR.

Obradović i sindikalci Krušika tvrdili su i tvrde da je, najvećim delom zbog takvog poslovanja (i partijskog SNS zapošljavanja armije od blizu 2.000 radnika), Krušik zapao u toliko nezavidnu proizvodno-poslovnu situaciju, da i dan danas radi sa manje od 50 odsto kapaciteta, dok se gubici i dugovi fabrike mere desetinama miliona evra.

Istovremeno, porodična imovina bivšeg direktor te fabrike – Mladena Petkovića je, prema istraživanju BIRN-a, 2018. kad je napuštao Krušikov brod koji tone, uvećana za oko milion evra.

To, naravno, nikako nije smetalo nadležnima u Ministarstvu odbrane i Vladi Srbije da Mladena Petkovića, krajem 2018, iz Krušika prekomanduju u Zastavu oružje, u kojoj su prethodno, bez ikakvog obrazloženja, smenili dotadašnjeg generalnog direktora te fabrike Milojka Brzakovića.

Dugovi i gubici kragujevačke vojne fabrike, na kraju prošle godine, prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI), premašili neverovatnih 200 miliona evra.

Poslednjih dana su se režimski tabloidi i pojedine televizije sa nacionalnom frekvencijom prosto „ostrvili“ na Petkovića.

U poslednjem od tih napada, vlasnik i urednik jednog od tabloida je prozvao Petkovića da je, usred afere Krušik, kupio kuću od brata trenutno najvećeg „državnog neprijatelja“ Dragana Đilasa. Đilas je, naravno, demantovao ovu besmislicu, koja je za „metu“ imala i Đilasa (čiji je brat, navodno, pravio poslovne kombinacije sa direktorom Krušika), ali i Mladena Petkovića, koji nije „šurovao“ sa GIM-om i Slobodanom Tešićem, no sa Đilasovim bratom.

Istovremeno, pojedini mediji pišu da na Mladena Petkovića „puca“, italijanska Bereta, kojoj Zastava oružje već decenijama unazad pravi probleme na svetskom tržištu lovačkog i oružja za ličnu odbranu (pištolji pre svega), i koja se nameračila da kupi 49 odsto kragujevačke vojne fabrike, a čemu se Mladen Petković navodno „snažno protivi“.

Izvori našeg lista bliski poslovnom vrhu Zastava oružja tvrde, međutim, da se Mladen Petković ne protivi ničemu kad je u pitanju ta fabrika, u kojoj se retko i pojavljuje.

– Novi ministar odbrane Nebojša Stefanović, najverovatnije, planira da počisti nered koji je zatekao u domaćoj vojnoj industriji, a u kojoj su najveći problemi Krušik i Zastava. Pitanje je da li će to da čini kozmetički ili hirurški, a nepoznanica su i motivi zbog kojih bi to radio. Nije nemoguće da želi da ukloni nezgodnog svedoka i tako zataška i ulogu svog pokojnog oca Branka Stefanovića, koga su uzbunjivač Obradović i mnogi radnici Krušika dovodili u direktnu vezu sa kupovinom mina i granata po fabričkim cenama baš u vreme dok je Petković bio direktor valjevske fabrike, smatraju naši sagovornici iz Zastave oružja.

Jedan od bivših dugogodišnjih direktora te fabrike takođe smatra da se Bereta bez ikakvog razloga dovodi u vezu sa poslednjim medijskim napisima o Mladenu Petkoviću. Napominje, pritom, da nijedan potencijalni kupac, pa ni Bereta, prema važećem Zakonu o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, ne može samostalno da kupi 49 odsto, kako se navodi u napisima šumadijskih medija, već maksimalno 15 odsto kapitala Zastave i ostalih vodećih domaćih vojnih fabrika.

 

Izvor : Danas

Piše : Zoran Radovanović

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar