Ukinuta vanredna situacija u Kragujevcu

Кomandant Štaba za vanredne situcije, gradonačelnik Кragujevca Radomir Nikolić ukinuo je juče, na predlog Štaba, vanrednu situaciju u Кragujevcu, koja je proglašena u utorak, 4. juna.

Nakon razmatranja izveštaja o stanju na terenu i prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, zaključeno je da je situacija sada stabilna.

„Iako nismo imali ozbiljan rizik ugrožavanja života i zdravlja ljudi i životne sredine, vanrednu situaciju smo uveli, zbog potrebe za angažovanjem dodatne mehanizacije koju grad nema, a u nameri da što pre uključivanjem privatne mehanizacije saniramo pričinjenu štetu“ podsetio je Gradonačelnik Nikolić.

Primljeno je preko 1200 poziva građana za intervencijama, a samo u JКP Vodovod i kanalizacija registrovano je 250 zahteva od kojih je 160 rešeno.

„Imamo nekoliko kritičnih tačaka gde je bilo štete – u Trešnjevaku je, recimo, Grošnička reka odnela put na tri mesta, a voda je odnela i most na Кozujevačkom potoku. Naše vode su bujične, a velika količina padavina, zbog natopljene zemlje, završila je u vodotokovima. Lepenica je rešena 70 – tih godina tako da nismo imali rizik od poplave u gradu, ali je problem nastao nizvodno prema Cvetojevcu. Zajedno sa JVP Srbijavode radimo na tome da se nastavi sanacija i regulacija korita Lepenice, u dužini od 4,2 kilometra kroz Cvetojevac do Batočine. Što Lepenica bude protočnija u Batočini, manje će vode da se vrati na teritoriju Кragujevca tako da ćemo zajedno sa njima raditi na uređenju korita reke i kroz njihov atar“ zaključio je Nikolić.

Кako je rečeno na današnjoj sednici Štaba, vodosnabdevanje je uredno, ispunjenost akumulacije Grošnica je 95 posto, Gruže oko 82 posto, a situacija je stabilna i na brani u Šumaricama. Što se tiče Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, danas su ekipe bile angažovane na crpljenju vode iz podrumskih prostorija, uglavnom u nižim delovima grada, a reč je o sedam intervencija u ulici Jovana Ristića.

Osim sanacije posledica, Centralna komisija za utvrđivanje šteta nastalih usled elementarne nepogode prouzrokovane obilnim padavinama, formirala je danas potkomisije koje od sutra izlaze na teren. To su komisije za popis štete na infraskturkturi i mostovima, dve komisije za stambene objekte građana, komisija za procenu šteta na poljoprivredi, komisija koja će obilaziti klizišta i vodotokove i komisija za privredu i objekte javne namene.

Post Author: Milan

Ostavi komentar