Ubijen Raspućin, raspali se Bitlsi

U Bombaju je 1865 godine rođen Radjard Kipling, engleski književnik. Objavio je veliki broj knjiga pesama, pripovedaka i romana. Iako je rado pisao o deci i za decu („Izistinske priče“, 1902), kao i priče o životinjama („Knjiga o džungli“, 1894/95), on je prevashodno pesnik „britanskog imperijalizma“. Teme njegovih pripovedaka i romana najčešće su iz angloindijskog društvenog života („Kim“, 1901) i britanske trgovačke i ratne mornarice. Dobio je 1907. godine Nobelovu nagradu za književnost.

Ruski plemići, monarhisti, predvođeni knezom Jusufovim, ubili su 1916 godine Grigorija Raspućina, samozvanog proroka, zbog štetnog uticaja koji je imao na rusku carsku porodicu. Raspućin je rođen 1872. godine i u mladosti je bio konjokradica. Godine 1905. došao je u Petrograd i preko sujeverne i razvratne aristokratije dospeo na carski dvor dve godine kasnije. Vršio je veliki uticaj na poslednjeg ruskog cara Nikolaja, a naročito na caricu. Njegov štetan uticaj pokazao se u Prvom svetskom ratu, kada je, okružen nemačkim agentima i aferašima, uticao na smenjivanje i postavljanje vojnih zapovednika i ministara.

Na Lenjinov predlog obrazovana je 1922 godine savezna ili federativna sovjetska socijalistička država pod nazivom Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR), kao socijalistička država radnika i seljaka sa glavnim gradom Moskvom.

Grupa Bitlsi zvanično se raspala 1974 godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar