Ubijen Lorka, rođena Koko Šanel

Na današnji dan, 19 avgusta 1601 godine, ubijen rumunski nacionalni junak Mihajlo Hrabri, gospodar Vlaške od 1593, a kasnije Transilvanije (1599) i Moldavije (1600). Uz pomoć rimsko-nemačkog cara Rudolfa oslobodio je zemlju od Turaka. Ubijen je po nalogu carskog generala Baste.

Austrijanci pod komandom Ludviga Badenskog (Ludwig) 19 avgusta 1691 potukli su Turke kod Slankamena i naneli im teške gubitke. U bici je poginuo i veliki vezir Mustafa Ćuprilić

Posle žestokih uličnih borbi, 19 avgusta 1878 austrougarske trupe ušle su u Sarajevo i uspostavile svoju upravu. Odlukom Berlinskog kongresa 13. jula, Austro-Ugarska je dobila pravo da na 30 godina okupira Bosnu i Hercegovinu, a 1908. ju je anektirala.

Francuska modna kreatorka Gabrijela Koko Šanel (Gabrielle Coco Chanel), koja je gotovo šest decenija suvereno vladala pariskom visokom modom, rođena je 19 avgusta 1883.

U Cetinju je 19 avgusta 1910 puštena u rad prva električna centrala u Crnoj Gori. Svečano puštanje u rad centrale upriličeno je povodom krunisanja kralja Nikole, a služila je za osvetljenje Dvora, Zetskog doma, glavne cetinjske ulice i nekoliko kuća viđenijih Crnogoraca.

Pripadnici Frankove civilne garde streljali su 19 avgusta 1936 u Granadi, na početku Španskog građanskog rata, Federika Garsiju Lorku (Federico Garcia Lorca), jednog od najvećih španskih pesnika. Pripadao je grupi pesnika koja je u špansku poeziju unela novi, moderan izraz („Ciganski romansero“, „Pesnik u Njujorku“).

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar