U „Vodovodu“ potpisan novi kolektivni ugovor

Gadonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić i direktor JKP Vodovod i kanalizacija Nebojša Jakovljević, potpisali su sa predstavnicima reprezentativnih sindikata tog preduzeća Kolektivni ugovor poslodavca koji će stupiti na snagu odmah po ukidanju Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada. Podsećamo, kolektivni ugovor je bio jedan od zahteva nedavnog štajka u „Vodovodu“.

Potpisivanje ovog ugovora prvi je korak ka poboljšanju odnosno izjednačavanju uslova rada u svim gradskim preduzećima koji će biti precizno definisani potpisivanjem teritorijalnog kolektivnog ugovora.

Predstavnici Sindikata, kažu da su ovim ugovorom došli do onoga što su očekivali. Ispunjeno je čak 90 posto zahteva. Ističu da je ovo jedan od kvalitetnijih kolektivnih ugovora, kojim su osim zarade, što najviše tišti zaposlene, definisane i sve ostale naknade za godišnji odmor, bolovanja, minuli rad, stimulacije. Prosečna zarada u „Vodovodu“, koja je zamrznuta pre pet godina u iznosu od 37 000 dinara, od 1. januara, kada se očekuje ukidanje Zakona, biće na nivou prosečne zarade u Srbiji.

Gradonačelnik Kragujevca je ponovio da je „posledica stanja u kome se danas nalaze zaposleni u „Vodovodu“  veliki broj zaposlenih- preko 800 radnika, i zbog toga su radnici ovog preduzeća imali najniže zarade. Dodao je i da sledi još jedna „racionalizacija i optimalizacija“ u javnom sektoru grada.

 

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar