U Univerzitetskom kliničkom centru nema hospitalizovanih kovid pacijenata

Gradski štab za vanredne situacije, na četvrtoj redovnoj sednici, pored ostalog, razmatrao je i usvojio Izveštaj o epidemiološkoj situaciji u gradu. Prema rečima prof. dr Slobodana Milisavljevića, v.d. direktora UKC Kragujevac, posle 2,5 godine u toj zdravstvenoj ustanovi danas nema hospitalizovanih kovid pacijenata.

Virus SARS-CoV-19 još uvek cirkuliše na teritoriji našeg okruga, te stoga i dalje važi preporuka nošenja maski u zatvorenom prostoru, koje je obavezno u zdravstvenim ustanovama i ustanovama za smeštaj starih lica, kazala je dr Slavica Bukumira, specijalista socijalne medicine Doma zdravlja Kragujevac.

Dr Ana Miljanović, specijalista epidemiologije i načelnica Centra za epidemiologiju Instituta za javno zdravlje Kragujevac podsetila je da je Dečja kovid ambulanta prestala s radom 29. maja, nakon čega se deca sa respiratornim tegobama upućuju svom izabranom pedijatru.

Za prvih šest dana juna u Kovid ambulanti pregledano je 677 pacijenata i evidentirano 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kovid ambulanta radi radnim danima od 7 do 20 , a subotom i nedeljom od 8 do 18 časova.

Na sednici su razmatrani i jednoglasno usvojeni izveštaji o izvršenim pripremama za sprovođenje preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava, klizišta, erozija i odrona, kao i o stanju izvršenih priprema za odbranu od grada na teritoriji grada Kragujevca.

Vodotokovi drugog reda su bujičnog tipa. Oni se karakterišu brzim povećanjem i brzim spuštanjem nivoa vode u vrlo kratkom vremenskom periodu i samim tim mogu da izazovu veliku štetu kako na stambenim tako i na infrastrukturnim objektima. Preventivne mere u operativnom planu koji je izrađen za grad podrazumevaju održavanje samog korita i strana vodotoka. Za tekuću godinu planirano je čišćenje pet vodotokova i za te poslove je iz budžeta izdvojeno osam miliona dinara. Posebna pažnja u tom održavanju posvećuje se kritičnim tačkama i ti bi radovi ove godine trebalo da počnu krajem juna.

Operativne mere se sprovode kada se proglasi odbrana od poplava, a preduzeća koja su Planom predviđena se obaveštavaju i stavljaju u pripravnost kako bi mogli da pravovremeno reaguju, kazala je Isidora Obradović. S obzirom na to da su u naredna četiri dana najavljene obilne količine padavina, obavešteni su deoničari koji treba da nadgledaju vodotokove i u toku dana će biti i sva preduzeća obaveštena.

Na sednici je bilo reči i o pripremama za odbranu od grada. Od 15. aprila ispaljene su 373 protivgradne rakete a dva najveća protivgradna dejstva bila su u noći između 27. i 28. maja, kao i 6. juna kada je ispaljeno 148 raketa.

Na današnjoj sednici, članovi Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca doneli su preporuku da zbog učestalih dojava o podmetanju eksplozivnih naprava u školama na teritoriji grada Kragujevca, Školska uprava sa Policijskom upravom, sprovede edukaciju zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar