U „TRZ“ otvorene dve nove radionice za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, visoki predstavnik NATO Agencije za podršku i nabavke, Danijel Dorington i direktor Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac potpukovnik Rasim Ćiriković, danas su u toj ustanovi Ministarstva odbrane svečano otvorili dve novoizgrađene radionice – za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila i za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava, ukupne vrednosti 2.740.000 evra.
Novac su obezbedili Vlada Republike Srbije, NATO poverenički fond i Tehnički remontni zavod Kragujevac.
Kako je istakao ministar Vulin, NATO poverenički fond je s četiri i po miliona dolara, do sada pomogao naše napore da Srbiju učinimo bezbednijom.

„Nakon ratova u kojima je Srbija učestvovala bez svoje volje i ratova koje nije izazvala, ostalo je mnogo neiskorišćene i zastarele municije, svega onoga što čini bezbednosni rizik svakome od nas. Zato je veoma važno da su danas otvorena dva nova pogona koja će moći da rešavaju problem neeksplodiranih ubojnih sredstava i problem zastarele municije. NATO poverenički fond i kao njegov najveći donator Vlada Sjedinjenih Država učinili su nam veliku uslugu time što su nam pomogli da nam zemlja bude bezbednija i da neeksplodirana ubojna sredstva i zastarelu municiju, koja nam je veliko opterećenje u našim skladištima, uništimo na bezbedan način, ali i da iz nje izvučemo sve ono što je korisno za nas“, rekao je ministar odbrane.
Ministar Vulin je poručio da su danas otvorena dva nova pogona od kojih je jedan finansiran u iznosu od milion i šest stotina hiljada evra, a koji je obezbedila Vlada Republike Srbije na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem, i drugi koji je u iznosu od devet stotina hiljada evra finansirao NATO poverenički fond.

Ministar Vulin je istakao da će država Srbija učiniti sve da, na prvom mestu, radnici koji rade u ovom Zavodu i svi oni koji rade na delaboraciji neeksplodiranih ubojnih sredstava budu bezbedni.
Prema njegovim rečima, ovo je najoptimalniji način saradnje sa NATO povereničkim fondom i sa drugim vladama i međunarodnim organizacijama.
„Ovo nisu večiti kursevi ili slanja eksperata koji nas nekada nečemu nauče a nekada i ne. Ovo je konkretna pomoć i način da Srbiju učinimo bezbednijim mestom. Ono na šta sam posebno ponosan je to što su sva tehnologija, sva tehnika, sve mašine koje ovde mogu da se vide delo naše pameti i naših ruku. Proizvedene su i projektovane u Srbiji i sada možemo da ih nudimo drugim zemljama u kojima su slični pogoni potrebni.“
Visoki predstavnik NATO Agencije za podršku i nabavke, Danijel Dorington, rekao je da ta institucija pruža punu podršku naporima Ministarstva odbrane i Tehničkog remontnog zavoda da ponovo uspostave operativne kapacitete objekta koji je danas pušten u rad.

„Demilitarizacija zastarele municije je ključna za smanjenje rizika od eksplozija i danas smo tu da potvrdimo našu podršku, a u mesecima pred nama predviđeno je da se u ovom objektu uništi do 1.300 tona municije, čime će se znatno unaprediti bezbednost i to je konkretan primer onoga što partnerstvo između NATO i Srbije može da donese „, rekao je Dorington i dodao da bi Tehnički remontni centar Kragujevac mogao da postane „regionalni centar izuzetnosti“ za demilitarizaciju zastarele municije.

Izaslanik odbrane Velike Britanije, pukovnik Nik Ilić, podvukao je veliki značaj akcije uništavanja municije i sredstava koje je Ministarstvo odbrane Republike Srbije proglasilo opasnom, zastarelom ili viškom.

„U pitanju je oko 1.300 tona takve municije, koje je selektovalo Ministarstvo odbrane, od kojih je dosad uništeno oko 250 bruto tona, pa je od velike važnosti činjenica da će Zavod od jeseni nastaviti sa ovim poslom“, rekao je izaslanik odbrane Velike Britanije i najavio da su u toku procedure za odobravanje dodatnih sredstava kojima bi se izašlo u susret novim potrebama Tehničkog remontnog zavoda u Kragujevcu.

On je ovaj projekat nazvao odličnom prilikom za razvijanje odnosa između Srbije i NATO, ali i Srbije sa susedima, kako bi se unapredio opšti nivo obezbednosti u regionu.

Izaslanik odbrane Sjedinjenih Američkih Država, pukovnik Tomas Batler, podsetio je da je ambasador Skot, odmah nakon nesreće, koja se u Zavodu desila krajem februara 2017. godine, u ime Vlade Sjedinjenih Američkih Država, ponudio pomoć Srbiji da odgovori na ovu tragediju.

„Neposredno po ovom događaju generalni sekretar NATO Stoltenberg rekao je da će alijansa i dalje istrajati u pomaganju Srbiji da na bezbedan način skladišti municiju i uništava opasne viškove. U skladu s tim prethodne dve godine SAD su donirale više od 1,3 miliona dolara u Poverilački fond NATO za Srbiju“, rekao je Batler i dodao da današnje otvaranje simbolizuje napore zemalja donatora i Vlade Republike Srbije da ostvare zajedničke interese u borbi protiv pretnje do koje dolazi zbog gomilanja nebezbedne i zastarele municije.
Direktor TRZ Kragujevac potpukovnik Rasim Ćiriković istakao je da je danas „veliki dan“ za Zavod i za proces održavanja ubojnih sredstava.
„Danas imamo modernu liniju koja u potpunosti odgovara našim i međunarodnim standardima. Svi koji budu radili u tom objektu su bezbedni. Radionica za otapanje eksploziva je nešto sasvim novo što Remontni zavod Kragujevac do sada nije imao“, istakao je direktor TRZ Kragujevac.
Radionica za za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila je površine 187 kvadratnih metara. Reč je o autonomnom objektu koji poseduje sopstvene kapacitete za proizvodnju vodene pare i toplotne energije, opremljenom protivpožarnim sistemom za dojavu i automatsko gašenje požara.
Vrednost izvedenih građevinskih radova i ugrađene opreme je 900 hiljada evra, od čega je NATO poverenički fond obezbedio 850 hiljada evra, dok je 50 hiljada doprinos Tehničkog remontnog zavoda, čiji su stručnjaci opremu izradili i instalirali.

Radionica za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava, ukupne površine 700 kvadratnih metara, podeljena je na četiri protivpožarna sektora i opremljena protivpožarnim sistemima za automatsko gašenje požara.

Ukupna vrednost izvedenih radova je 1.840.000 evra, novac je obezbedila Vlada Republike Srbije, u iznosu od 1.620.000 evra a Tehnički remontni zavod Kragujevac investirao je 220 hiljada evra, koji je, takođe izradio, remontovao i instalirao opremu.

 

 

Izvor : RTV

Foto : Ministarstvo odbrane

Post Author: Milan

Ostavi komentar